Skip to content

Svečano otvoren 7. VAFI

VAFI otvorenje 38

U četvrtak, 21. travnja 2016., svečano je otvoren 7. Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih (VAFI), čija je zemlja partner Izrael. I kino Galerija je poprimilo izraelske nacionalne boje – plavu i bijelu, gdje su danas premijerno prikazani izraelski filmovi, ali i isječci iz najboljih filmova iz SENIOR sekcije. Žiri koji je ocjenjivao SENIOR sekciju sastojao se od članova Filmsko-kreativnog studija VANIMA, varaždinskih malih animatora, u dobi od 8 do 18 godina, po kategorijama redom – MINI – Mirta Obelić, Petar Galunić, Paula Jovan; MIDI – Tereza Obelić, Petra Šokman, Grgur Ravić; MAXI – Jelena Busija, Bruno Borovec, Dora Kermek. Oni su odlučili o najboljima, proglašenim danas u sklopu otvorenja. Pobjednik SENIOR MINI kategorije je američki film Ronim, dok je special mention u toj kategoriji zaslužio film Slatki snovi u produkciji Ustanova Zagreb filma. U kategoriji SENIOR MIDI prvu nagradu je dobio mađarski film Priča, a special mention nizozemski film Panika. Najbolji SENIOR MAXI film je američki Izgorio, special mention zaslužio je nizozemski Slijedi me.

VAFI otvorenje 4

Okupljenima se obratila zamjenica veleposlanice Države Izrael u Hrvatskoj, Irit Shneor. „Ponosna sam što stojim ovdje ispred svih vas u ime Izraela, zemlje partnera 7. VAFI-ja. Idući mjesec Izrael slavi 68 godina neovisnosti. Za nas, neovisnost znači partnerstvo sa svijetom u kojem živimo, partnerstvo u promoviranju demokratskih ideja, suočavanju sa zajedničkim izazovima, u širenju znanja i iskustva stjecanog godinama. Ono na što stavljamo fokus je kulturna razmjena između Izraela i Hrvatske koja se događa upravo sada u Varaždinu.“

Sandra Malenica, programska direktorica festivala, izrazila je zadovoljstvo Izraelom, partnerom ovogodišnjeg VAFI-ja riječima: „Imati dobar brak znači imati dobrog partnera, a imati odličnog partnera znači imati Izrael za partnera“.

VAFI otvorenje 13

Na otvorenju je pozornici pristupio i Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, jednog od pokrovitelja VAFI festivala, također ističući važnost festivala riječima „Varaždinska županija čestita organizatoru, Filmsko-kreativnom studiju VANIMA na uspješnih šest festivalskih godina. Slijedi rečenica koju sam već izrekao jednom danas, a savršeno se odnosi i na VAFI – ex nihilo aliquid facere“.

VAFI otvorenje 18

U ime Grada Varaždina, također pokrovitelja 7. VAFI-ja, zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić rekao je: „VAFI oduvijek podržavamo, od vremena kada je bio mini – a polako prerasta u maxi festival i varaždinski brand“.

VAFI otvorenje 28

Nakon otvorenja u kinu, gosti 7. VAFI-ja, uzvanici, ali i posjetitelji preselili su se u Galerijski centar Varaždin gdje je otvorena izložba skupine Izraelaca pod nazivom “Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost”.

VAFI otvorenje 53

VAFI program od sutra se nastavlja prema rasporedu objavljenom na mrežnim stranicama festivala i to JUNIOR selekcijom, čiji će pobjednici biti proglašeni u nedjelju na zatvaranju u palači Herzer. Svi programi su besplatni pa predlažemo da se pridružite filmskim projekcijama u kinu Galerija, ali i ostalim programima u sklopu 7. VAFI-ja.

VAFI otvorenje 9