Skip to content

Obraćanje Predsjednice na tematskoj raspravi Opće skupštine UN-a o postizanju ciljeva održivog razvoja

Na tematskoj raspravi Opće skupštine Ujedinjenih naroda na visokoj razini o postizanju ciljeva održivog razvoja u New Yorku, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno sa šefovima država i vlada država članica UN-a, dala je snažnu potporu novoj Razvojnoj agendi za razdoblje 2015. – 2030. godine

IMG 4152

Istaknula je kako su za provedbu „Agende 2030“ potrebni snažni i učinkoviti Ujedinjeni narodi te kako moramo uspostaviti jasne smjernice, povećati učinkovitost, razmjenu informacija i komunikacije među sastavnicama sustava UN-a, osigurati snažno praćenje te pojačati odgovornost

„Potrebno je izgraditi snažniju vezu između održivog razvoja i mira i sigurnosti“, kazala je hrvatska predsjednica. Dodala je kako je potrebno ojačati suradnju između Vijeća sigurnosti, Opće skupštine, Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) kao i Političkog foruma na visokoj razini za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Naglasila je važnost globalnog partnerstva za provedbu ciljeva održivog razvoja i provođenja obveza prema inicijativama UN-a te provođenja nacionalnih strategija razvoja. U tom smislu, kazala je kako je za postizanje ciljeva održivog razvoja potrebna predanost i suradnja na svim razinama i sa svim segmentima društva. „Potrebna nam je stvarna predanost ljudi iz cijelog svijeta koji su voljni obaviti ovaj posao. Ne samo govoriti o promjenama već ih aktivno usvojiti“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Razvojna agenda Ujedinjenih naroda za razdoblje 2015. – 2030. nije tek još jedan dokument, već plan za budućnost čovječanstva, istaknula je hrvatska predsjednica. Dodala je kako je u današnjem svijetu previše kriza i sukoba te kako moramo učiniti više na sprečavanju zločina i sustavnih kršenja ljudskih prava koji su postali pokretači sukoba.

„Naš pristup prema svih sedamnaest ciljeva održivog razvoja mora biti brz, koherentan i iskren“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović na tematskoj raspravi Opće skupštine o postizanju ciljeva održivog razvoja.

U okviru tematske rasprave Opće skupštine Ujedinjenih naroda o postizanju ciljeva održivog razvoja Predsjednica Republike sudjelovala je i kao voditeljica rasprave šefova država i vlada o provedbi aktivnosti vezanih uz četvrti razvojni cilj koji se odnosi na obrazovanje.

Na margina tematske rasprave Opće skupštine Ujedinjenih naroda, predsjednica Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s mađarskim predsjednikom Jánosom Áderom te je tom prilikom potvrđen zajednički susret u rujnu, prigodom obilježavanja 450. obljetnice bitke kod Sigeta. Razgovaralo se o važnosti prometnih koridora, kako cestovnih tako i željezničkih, uključujući prugu Budimpešta-Zagreb-Rijeka, a u sklopu pitanja iz područja energetike, razgovaralo se o LNG terminalu na Krku, o plinovodu te o situaciji INA-MOL. Isto tako, prilikom susreta bilo je riječi o inicijativi Jadran-Balkan-Crno more u kontekstu prometne i energetske infrastrukture te razvoja digitalne mreže. Dvoje predsjednika potvrdilo je važnost ulaganja dodatnih napora u jačanje strateškog hrvatsko-mađarskog partnerstva. predsjednica.hr