Skip to content

Izložbeni niz posvećen caru Franji Josipu

Povodom stote obljetnice smrti jednog od najskromnijih austrijskih careva

Franjo Josip kao trogodišnjak Schloß Schönbrunn Kultur und Betriebsges.m.bOve će se godine, točnije 21. studenog, navršiti punih sto godina od smrti austrijskog cara Franje Josipa, povodom čega su austrijske, a prije svega bečke kulturne institucije osmislile veliku izložbu na čak četiri različite lokacije.

Izložbe u bečkom dvorcu Schönbrunn, muzeju namještaja Hofmobiliendepot i dvorcu Niederweiden u Donjoj Austriji koje se mogu pogledati još do 27. studenog kritički se odnose prema simboličkoj figuri nekadanje dunavske monarhije.

Prikazan će biti život cara Franje Josipa, figure koja je punih 68 godina u znatnoj mjeri određivala povijest Europe, u svim njegovim facetama. Franjo Josip rođen je i umro u dvorcu Schönbrunn pa stoga ne čudi što je on s čak dvije izložbe, „Čovjek i vladar“ i „Prezentacija i skromnost“, postao okosnicom cijele izložbene priče.

Tako će povodom 100. obljetnice careve smrti ovaj dvorac posjetiteljima između ostalog otvoriti i inače javnosti nedostupne odaje prestolonasljednika, dvoranu ukrašenu bijelim zlatom te one koje je u duhu prirode oslikao Johann Wenzel Bergl.

Posjetitelje Homobiliendepota očekuje pak dio izložbe pod nazivom „Slavlja i svakodnevica“, a u carskom dvorcu u Donjoj Austriji bit će prikazan dio posvećen lovu i slobodnom vremenu.

Sva se četiri izložbena dijela mogu pogledati po skupnoj cijeni od 25 eura, dok pojedinačne ulaznice iznose 9,50 eura.

No, to nije sve. Obilježavanju ove za Austriju jako važne obljetnice pridružila se i Austrijska nacionalna knjižnica, gdje se također do 27. studenog može pogledati izložba pod nazivom „Vječni car“, koja se na temelju pisanih zapisa bavi životom cara Franje Josipa od njegova rođenja do staračke dobi.

Franjo Josip u dobi od 85 godina Schloß Schönbrunn Kultur und Betriebsges.m.b

See also  Kako do čistijeg grada bez opušaka – Beč zna