Bečka komunalna služba uklanja „leševe“ bicikla, ali i one nepropisno parkiranje

Napušteni bicikli u lošem stanju narušavaju sliku grada. Često se na prometnim znakovima mogu vidjeti takve olupine bicikla, a ponekad one nepotrebno blokiraju i javne stalke za odlaganje bicikla. U Beču se o njihovom uklanjanju brine služba za gradsku čistoću (MA 48)

Fahrradwrack 2c Eurocomm PR Zagreb

Godišnje se u Beču ukloni preko 1000 ilegalno ostavljenih bicikla tj. onog što je od njih ostalo. One još upotrebljive prodaju u trgovini rabljenom robom ovog bečkog komunalnog poduzeća, a one neupotrebljive recikliraju.

Građani koji uoče napuštene bicikle to komunalnoj službi mogu dojaviti putem službenog telefona.

No, u Beču se često i „nepropisno parkirani“ bicikli, slično automobilima, uklanjaju s javnih površina. Najčešće je pri tom riječ o nesmotreno ostavljenim biciklima koji blokiraju promet ili pristupe za invalide. Vlasnici takvih bicikla svoje limene ljubimce na dva kotača u tom slučaju mogu potražiti na parkiralištu bečke vučne službe u Simmeringu.

Ako je riječ o neuglednim ostacima bicikla ili biciklima koji blokiraju prometnice oni se odmah uklanjaju, no ako je samo riječ o biciklima koji duže vrijeme nisu pomaknuti s nekog mjesta, djelatnici komunalne službe na njih pričvršćuju obavijesti kojima se najavljuje uklanjanje unutar četiri tjedna.

Ako nakon toga uistinu dođe do uklanjanja, vlasnici mogu računati s tim da će za „oslobođenje“ svog bicikla morati i platiti određenu naknadu.

Uklonjeni se bicikli sukladno zakonu čuvaju dva mjeseca, a potom se prodaju ili recikliraju.