Tour of Croatia: Cavendish uzvratio Nizzolu

Britanac Mark Cavendish (Dimension Data) u drugoj je etapi ovogodišnje biciklističke utrke “Tour of Croatia” vožene od Plitvica do Splita u dužini od 240 kilometara opravdao status prve zvijezde i osvojio prvo mjesto ispred Talijana Giacoma Nizzola (Trek), te mu tako uzvratio za poraz u utorak u Varaždinu

tour croatia10

Britanac Mark Cavendish u spektakularnom finišu na splitskoj Rivi uspio je slaviti na drugoj etapi Tour of Croatia, pobjedivši Talijana Giacoma Nizzola koji je slavio na prvoj etapi. Cavendish je tako sa rive pokupio hrpu “majica”, osim što je slavio u drugoj etapi s vremenom 5.32.56 sati od Plitvica do Splita (najdulja etapa sa ukupnih 240 kilometara). Treće mjesto pripalo je australcu Marku Renshawu.

Izvrsna je bila utrka dugačka, možda ne i toliko zajtevna, no momčadi su očito dobro pripremili taktiku, sve su u vožnju kroz “peloton” pripremili za završnicu u koju su Cavendish i Nizzolo bili glavni favoriti.

Ovaj put pobjednik 26 etapa na Tour de Franceu nije propustio priliku kao i na prvoj etapi. Izbjegao je u završnici zamke preko Zapadne obale ali i “šikanu” na Matejuški odabrao je pravu stranu na “kružnom toku” i ušao trijumfalno u cilj, ali je i njegova pranja Nizzolo i Renshaw imali isto vrijeme.

– Nije ovo bila toliko zahtjevna etapa koliko je bila dugačka, momčad se dobro pripremila, taktički smo sve posložili, držali se u “pelotonu” i čekali priliku za iskok u finiš. Nije bilo lako, međutim tehnički je bilo dosta opasno, znali smo da je bilo padova u završnici, ove godine smo se dobro pripremili i nije bilo problema. Već se okrećemo sljedećoj etapi, nije mi poznnata dionica, ali važno je da se pripremimo, bit će kraća, pa mi se čini da bi moglo biti i jako dobro – ispričao je nakon utrke Mark Cavendish.

Iako najdulja dionica potvrdilo se pravilo da će taktika biti presudna u momčadima, iako je bilo pokušaja bjegova, nije se moglo dovoljno odvojiti posebno kada se ušlo u završni spust niz Klis starom cestom, ali se sve odlučivalo nakon usponda iza Instituta.

Na kraju je Mark Cavendish uz pobjedu u etapi i poklone koje je dobio od župana Splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje, preuzeo crvenu majicu vodećeg na Touru iz ruku zamjenika gradonačelnika Gorana Kovačevića, potom je dobio plavu majicu vodećeg po bodovima od direktora Turističke zajednice Županije Joška Stelle.

Zelenu majicu za najviše brdskih ciljeva dobio je Talijan Nicola Boem, kojemu je majicu dala Alijana Vukšić direktorica gradske Turističke zajednice dok je bijelu majicu od župana Ževrnja za najboljeg mladog vozača dobio Rus Aleksej Kurbatov. Hina