Prvi susret NATO-a i Rusije u dvije godine!

Po prvi puta u skoro dvije godine doći će do formalnog susreta NATO-ovih dužnosnika i Rusije, s naglaskom na krizu u Ukrajini te smanjivanju vojnih rizika u Afganistanu. Prema riječima glasnogovornika NATO Saveza, ne radi se o povratku na dobre odnose, već je susret odraz potrebe za razgovorom

counter terrorism

Forum koji postoji unutar NATO Saveza za razgovore s Rusijom nikad nije službeno raspušten, ali zadnji sastanak se održao u lipnju 2014., kada je Rusija anektirala Krimski poluotok putem referenduma. Obje strane su se dogovorile da se moraju održati razgovori na razini veleposlanika u Vijeću NATO-Rusija.

Vijeće je nastalo za vrijeme NATO-ovog summita u Rimu 28.svibnja 2002., na temelju već prethodno nastalog dogovora o zajedničkim odnosima, suradnji i sigurnosti. Radi se o mehanizmu za konzultacije, stvaranje konsenzusa, suradnje, zajedničkih odluka i zajedničkih akcija, u kojima NATO-ove države članice i Rusija surađuju kao jednakopravni partneri na nizu sigurnosnih pitanja od zajedničkog interesa. U skladu s deklaracijom iz Rima i osnivačkom aktu Vijeća, ono se bavi intenzivnijom suradnjom na polju borbe protiv terorizma, upravljanja krizama, neproliferacije, kontrole naoružanja i stvaranja mjera o izgradnji povjerenja, kao i na polju proturaketne obrane, logistike, suradnje vojski, reformi obrane i civilnim nesrećama. U skladu s time nastalo je 25 radnih skupina i odbora.

Od osnivanja odbora pa do 2014. Vijeće je zapra… advance.hr