PUM21

Primijenjena u Močvari naziv je dugoročne suradnje koja je pokrenuta između Kluba Močvara, UBU-a (Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) s ciljem senzibiliziranja mlađih generacija i umjetnika u nastanku za događanja na nezavisnoj kulturno – umjetničkoj sceni kao i razvoja školskog kurikuluma u području projektne i izvanučioničke nastave

Prvi rezultat spomenute suradnje bila je istoimena edukativna radionica i izložba koja je organizirana u sklopu projekata Močvarni laboratorij i #Pogonizacija na jesen 2015. godine. Učenici Grafičkog odjela ŠPUD-a oblikovali su plakate za aktualne programe u Klubu Močvara, a neke od njih realizirali su u tehnici sitotiska. Radovi učenika prihvaćeni su s oduševljenjem svih posjetitelja s obzirom da finalni plakati pokazuju kreativnost, spremnost eksperimentu, razumijevanje zadane teme i prenošenje poruke, domišljatost unutar zadane tehnike realizacije i osobni stil u razvoju mladih autora.

Primijenjena u Močvari #2 bavi se temom urbanog namještaja i intervencija za potrebe vanjskih prostora Močvare, a glavni akteri novog izdanja projekta su učenici Odjela unutrašnje arhitekture ŠPUD-a. Aktualnu fazu projekta prezentirat će se kroz izložbu skica, crteža, vizija – idejnih rješenja urbanog namještaja i intervencija za terasu i dvorište povodom 17. Močvarnog rođendana, Pogonizacije i kampanje “Zagreb, otvoreni grad?”* (platforma Upgrade). Otvaranje izložbe je 1. 5. i odvija se od 11h na otvorenom ispred i oko Kluba Močvara te Pogona. Program izložbe pratit će i radionica u nastanku – izrade modularnog urbanog namještaja, čiji će mali mentori i pomagači svim sudionicima radionice biti upravo ŠPUD-ovci. Osim mladih arhitekata, radionici će se pridružiti i učenici Tekstilnog i Grafičkog odjela. Izložba će ostati otvorena sve do 8.5.2016. Vidimo se u Močvari!

*Svakim danom Zagreb postaje sve veći, dinamičniji i raznolikiji grad. Promjene donose nove mogućnosti za njegove stanovnike. Na koje sve načine učimo danas i dijelimo nova znanja i vještine? Kako otvaramo dijalog među njegovim stanovnicima i različitim kulturama? Kako uzgajamo biljke i proizvodimo hranu u gradu? Na koje sve načine provodimo slobodno vrijeme? I na kraju, kako nastaju mreže solidarnosti među njegovim stanovnicima? Ovo su neka su od pitanja kojima se bavi platforma Upgrade u kampanji Zagreb otvoreni grad? Cilj je platforme otvaranje novih prostora koja će odgovarati na suvremene potrebe stanovnika našeg grada i doprinijeti razvoju kvalitete života u njemu.

Voditelji projekta su Sanjin Hasanefendić, Danijel Badanjak (URK) / Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić, Vinka Mortigjija Anušić (UBU), a organizatori Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU,

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb, Klub Močvara / Udruženje za razvoj kulture ‘URK’ , Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i Platforma Upgrade. Projekt podupiru:
Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Grad Zagreb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.