Počeo 7. VAFI – kroz animirani film učimo o medijskoj kulturi

Sedmi Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin počeo je danas projekcijom filmova iz sekcije SENIOR i to redom MINI, MIDI i MAXI

VAFI prve projekcije 4

Program se nastavlja radionicom pikselacije, odnosno stop animacije koju će tijekom prva tri dana festivala održati Mizmor Watzman, izraelska animatorica koja od jučer boravi u Varaždinu, „najljepšem gradu na svijetu, besprijekorne čistoće“, kako kaže. Za ovu radionicu koja se održava od 15 do 18 sati u uredu organizatora, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, pristiglo je desetak prijava djece u dobi od 10 do 14 godina

Filmske projekcije su privukle brojne posjetitelje – one organizirane u grupama, ali i pojedince. Kako bi učili o medijskoj, odnosno vizualnoj kulturi i filmu kao umjetnosti, a usput se dobro zabavili, varaždinsko kino Galerija posjetili su danas učenici Šeste i Prve osnovne škole Varaždin i Centra „Tomislav Špoljar“.

„Bilo je zabavno gledati razne vrste i zanimljive radnje animiranih filmova, koji su nadmašili moja očekivanja i mislim da budemo još i u razredu razgovarali o tome. Ovo mi je prvi puta da sam na VAFI-ju, ali bih voljela doći opet“, rekla je Ana, učenica 8. A Prve osnovne škole Varaždin.

VAFI prve projekcije 10

Ružica Gregurić, njezina nastavnica, iskazala je zadovoljstvo suradnjom sa studiom VANIMA i objasnila zbog čega učenici Prve osnovne škole već godinama dolaze u kino. „Tehnike animacije i raznovrsna tematika su ono što je u fokusu promatranja u svrhu obrazovanja, a pritom su učenici jako zadovoljni ovim načinom učenja“.

VAFI prve projekcije 15

Program se sutra nastavlja prikazivanjem preostalog dijela konkurencije iz sekcije SENIOR, nakon čega slijedi službeno otvaranje festivala i JUNIOR sekcija, kao i radionica produkcije zvuka, performans animacije uživo i još mnogi zanimljivi i besplatni sadržaji.

Cijeli program festivala moguće je naći na www.vafi.hr, a zemlja partner je Izrael. 

VAFI prve projekcije 16