SAMO BACH na programu orguljaša Miljenka Bajata u zadarskoj katedrali

U četvrtak 21. travnja nastavlja se ciklus koncerata Più mosso – mladi zadarski glazbenici

Miljenko Bajat

Radi se o nizu koncerata klasične glazbe koji služe kao platforma za promociju zadarskih klasičnih glazbenika mlađe generacije

Jedan od njih je i MILJENKO BAJAT, orguljaš koji nije rođen u Zadru, no u njemu živi već duži niz godina te radi kao profesor na Osnovnoj glazbenoj školi Sv. Benedikta.

Bajat je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao glazbenu kulturu, a zatim i orgulje (klasa Marija Penzara). Godine 2005. završio je poslijediplomski studij orgulja i stekao zvanje magistra umjetnosti.

Ovaj nadareni glazbenik rođen u Splitu 1975. surađivao je kao korepetitor s brojnim hrvatskim zborovima, održao niz recitala kroz koje je značajni dio programa posvećivao renesansnoj glazbi. Prvi je u Hrvatskoj izveo integralnu verziju Bachovog Umijeća fuge na orguljama (Zagreb, Split, Šibenik) te ujedno izveo i cjelovito djelo Georga Muffata (Apparatus musico organisticus).

Posebnu pozornost posvećuje povijesno osviještenom izvođenju djela Johanna Sebastiana Bacha nastojeći se približiti autorovom zapisu i baroknoj glazbenoj retorici. Upravo je Bach autor koji će Bajata u potpunosti zaokupiti u njegovom sljedećem recitalu koji će se u organizaciji Koncertnog ureda Zadar održati u Katedrali sv. Stošije s početkom u 20 sati.

Na velebnim orguljama Wolfganga Eisenbartha Miljenko Bajat izvest će sljedeći program:

Fantazija et fuga in g BWV 542, Kanonske varijacije na koral Vom Himmel hoch, da komm ich her, BWV 769, Sonata VI in G, BWV 530, Partite diverse sopra il Corale: Sei gegrüßet, Jesu gütig, BWV 768 i Passacaglia in c, BWV 582.

Ulaz na koncert je slobodan.

KONCERTNA SEZONA 2015. / 2016.
Ciklus: Più mosso – mladi zadarski glazbenici
izvan pretplate
Četvrtak, 21. travnja 2016.
Katedrala sv. Stošije, 20:00 h
BACH ONLY!
Miljenko Bajat, orgulje