U Bečkoj se ortopedskoj bolnici Gersthof pacijenticama i pacijentima s većim koštanim defektima ugrađuju individualno načinjene proteze iz 3D printera

c Ortopedska klinika GersthofPrilikom ugradnje umjetnog kuka u pravilu se koriste standardizirani implantati, ali ti implantati ponekad mogu olabaviti ili se pomjeriti, što dovodi do bolova i problema u kretanju. Ako pacijenti redovito odlaze na kontrole takve se promjene mogu na vrijeme prepoznati.

No, neki od oboljelih na kontrole pak dolaze prekasno i prilikom kontrolnog pregleda već imaju veliku rupu u zdjeličnoj kosti. U tom slučaju fiksiranje nove proteze može postati veliki problem.

Do sada su takvi defekti na zdjeličnoj kosti popunjavali na različite načine. Ali proteze su u tada rijetko savršeno odgovarale.

Upravo je u takvim slučajevima primjena 3D proteza koje se ugrađuju u bečkoj ortopedskoj bolnici Gersthof idealna.

Za proizvodnju individualnih proteza najprije se svi podaci šalju u Belgiju gdje nastaje virtualni 3D model umjetnog kuka. Na temelju njega 3D printer sačinjava šablonu koja se u Beču koristi kao kalup za izlijevanje umjetnog kuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.