Kako sačuvati zdravlje zubi i zubnog mesa

Preko 90 % ljudi ima povećani rizik od dobivanja nekog oblika bolesti zuba tijekom života. Problemi sa zubima i zubnim mesom mogu se spriječiti provedbenim programima prevencije, ranim otkrivanjem oralnih bolesti te pravilnim liječenjem

AdobeStock 59

Zasigurno ne postoji osoba koja ne želi imati blistave i zdrave zube. Međutim, u današnje vrijeme to je sve teže

Nezdrava hrana, gazirana pića, pušenje, alkohol te nepravilna higijena uzrokuju karijes, a često i mnogo ozbiljnije bolesti desni. Svakodnevna njega, pravilna prehrana i redoviti stomatološki pregledi dovoljni su kako biste sačuvali zdravlje svojih zubi.

1. Zube perite barem tri minute
Zube treba prati minimalno dva puta dnevno – preporuča se pranje poslije doručka te prije odlaska na spavanje. Za potpuno čišćenje zubi potrebni su četkica za zube, zubna pasta te po potrebi zubni konac. Iako većina odraslih danas ne poštuje pravila pranja zubi koje su naučili već kao djeca, uvijek bi trebalo izdvojiti vrijeme za čišćenje i održavanje higijene. Zube biste trebali prati barem tri minute, a mnoga istraživanja nažalost pokazuju da prosjek trajanja pranja zubi kod većine odraslih nije dulji od tek jedne minute.

2. Koristite nježnu i meku četkicu
Nije važno samo koliko dugo perete zube, već i kakvu četkicu pritom koristite. Idealna četkica za zube napravljena je od umjetnih vlakana koji se za razliku od prirodnih lakše održavaju i čiste. Četkica bi trebala biti meka ili barem srednje tvrdoće. Pretvrda četkica može agresivno djelovati na zubno meso i rezultirati njegovim povlačenjem, recesijom zubnog mesa te paradontozom. Danas se sve češće koriste električne četkice kojima se jednako temeljito mogu oprati unutarnji i vanjski dijelovi zubi, a također umanjiti mogućnost nastajanja zubnog plaka.

3. Četkajte malim kružnim pokretima
Zube je izrazito važno četkati temeljito i strpljivo, obavezno malim kružnim pokretima pod kutem od 45 stupnjeva. Smjer četkanja zubi trebao bi biti od zubnog mesa prema zubu, nipošto ne obrnuto. Tako se spriječava potencijalno povlačenje zubnog mesa.

4. Ne zaboravite očistiti jezik
Često se tijekom četkanja zubi zaboravlja na još jedan važan dio naših usta – jezik. Naime, on je također jedan od izvora zubnog kamenca. Ako jezik nije do kraja očišćen, bakterije će se i dalje zadržavati u području usne šupljine. Stoga sljedeći put prilikom pranja zubi nikako nemojte izostaviti jezik. Učinkovitima su se pokazale i različite tekućine za ispiranje usta, a jedino je važno da nisu agresivne kako vaši zubi ne bi postali preosjetljivi.

5. Izbjegavajte nezdravu hranu
Redovita i pravilna higijena zubi te zubnog mesa nije dovoljna. Jednako važnu ulogu ima i vaša prehrana. Preporuča se konzumiranje velikih količina voća i povrća, dok bi trebalo izbjegavati svu onu hranu koja sadrži rafinirani šećer. Gazirani sokovi, alkohol i nezdrave grickalice također su strogo zabranjene.

6. Odlazite na redovite kontrole
Čak i kad nemate problema sa zubima, barem dva puta godišnje trebali biste obaviti stomatološku kontrolu. Redoviti kontrolni pregledi ipak su najučinkovitija prevencija u sprječavanju nastanka karijesa. Vaš stomatolog najbolje će vidjeti postoji li problem koji vi jednostavno niste osjetili ili vam dati dodatne savjete o pravilnoj njezi i higijeni zubi. ezdravlje.hr

bigstock Braces Beautiful Woman smile