Otvorenje izložbe održat će se 19.4.2016. u 19.30 sati

Helga Goran 2

U svom umjetničkom radu koncentrirana sam na urbani pejzaž i fotografiranje nevidljivih detalja svakidašnjice. Nalazim da bilježenje svakidašnjih aspekata vizualnog iskustva pretvara banalnost u priliku da se otkriju estetske kvalitete nezamjetljivih tema. Promatram kako slučajnosti dobivaju smisao u kontekstima gde se pojavljuju. Po meni, povijesne se realnosti razotkrivaju u najneprimjetnijim mjestima gdje je fotograf još samo jedan slučajni prolaznik.

the book of land: spring je multimedijska izložba koja se sastoji iz video projekcija pokretnih i nepokretnih slika i zvučnog zapisa sa lokacija na kojima su pokretne i nepokretne slike snimljene. Fotografije i kratki video zapisi su snimljeni sa nivoa tla, usred vegetacije, čime sam postigla jedinstvenu atmosferu u snimljenom materijalu. Kada se ti zapisi povećaju na veličinu zida tokom projekcije, mijenja se percepcija i dobiva se dojam nadrealnog ambijenta u kojem su gledatelji, koji obično gledaju vegetaciju iz ptičje perspektive ili hodaju njome, smanjeni na posjetitelje iskustveno nepoznatog čudnovatog krajolika.

Helga Goran

Helga Goran 4

Helga Goran je multimedijalna umjetnica rođena 1968. godine u Puli. Živjela je i radila na Novom Zelandu od 1996. godine. Bila je finalistica za nagradu Anthony Harper 2010. Izlagala je slike, crteže, fotografije i video radove u galerijama Novog Zelanda, Srbije i Hrvatske. 1995. godine diplomirala je na Odsjeku za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. 2007. godine završila je preddiplomski studij likovnih umjetnosti na Design & Arts College of New Zealand and WCAD, a potom i diplomski master studij likovnih umjetnosti (Fotografija) na Massey sveučilištu u Wellingtonu 2011.Imala je osam samostalnih i više od dvadeset grupnih izložbi. Od 2012. godine živi i stvara u Puli i Beogradu. Bavi se fotografijom, videom, crtanjem, slikarstvom, ilustracijom, grafičkim dizajnom i edukacijom. Od 2013. godine članica je HDLU Istre.

THE BOOK OF LAND: SPRING
Helga Goran
Galerija Prsten
19.4. – 8.5. 2016.

Helga Goran 1

Leave a Reply