Najposjećeniju izložbu Tehničkog muzeja „Abeceda novca“ razgledalo 20.000 posjetitelja

CaptureOd kada je u veljači prošle godine otvorena, edukativno-interaktivnu izložbu o novcu „Abeceda novca“, koju su inicirale Erste banka i Erste grupa u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom FRida & freD iz Graza, razgledalo je gotovo 20.000 djece svih uzrasta te njihovih roditelja.

Riječ je ujedno i o najposjećenijoj izložbi zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koja je zbog iznimnog zanimanja javnosti više puta produžavana, te se može razgledati do travnja 2017. Izložba je zbog jedinstvenog koncepta dosad podjednako pobudila interes kod osnovnoškolske djece, kao i učenika srednjih ekonomskih škola. Pored djece sa zagrebačkog područja, razgledale su je i grupe iz ostalih dijelova Hrvatske.

Zamišljena kao jedna velika igra, izložba „Abeceda novca“ kroz 10 edukativno-interaktivnih stanica primjerenih dječjem uzrastu, posjetiteljima približava teme kao što su financijska pismenost, povijest, funkcija i vrijednost novca, štednja, različiti oblici trgovine, siromaštvo, ulaganja. Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, uči se kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina. Ovo je prva izložba ovakve vrste u Hrvatskoj, a ista je postava dosad obišla Austriju, Slovačku, Češku, Rumunjsku i Srbiju te ju je pogledalo više od 150.000 posjetitelja.

“Izložba Abeceda novca, koja je nastala u suradnji dječjih muzeja iz Graza i Beča, iznimno je zanimljiva i poučna izložba koja tematizira vrlo aktualnu temu financijske pismenosti. Izložba je obogatila program Tehničkog muzeja Nikola Tesla aktualnim, edukativnim i interaktivnim sadržajima na zadovoljstvo svih generacija posjetitelja, osobito djece”, istaknula je ravnateljica muzeja, Markita Franulić.

„Mi u Erste banci, kao i naše kolege u Erste grupi, znamo koliko je važno financijsko opismenjavanje već od rane dobi pa je tako i nastala ova inicijativa. Izložba djecu uvodi u stvaran svijet koji ih okružuje, a prema njihovim komentarima, vidljivo je da su djeca shvatila njen sadržaj te se istovremeno zabavila. Neka djeca su, primjerice naučila da bankomati ne daju roditeljima novac kada ga i koliko zatrebaju, dok su druga saznala gdje se tiska novac ili što se drži u sefu, ali i mnoge druge stvari. Drago nam je da su mnogi izložbu posjetili i više puta, te da su je pored djece, prepoznali i njihovi roditelji te nastavnici“, kaže Zdenko Matak, član Uprave Erste banke.

Izložba „Abeceda novca“ može se razgledati u Tehničkom muzeju, Savska cesta 18, Zagreb do travnja 2017. Otvorena je od utorka do petka od 9 do 17 sati, te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

{youtube}nfUg62BohIs|500|400|0{/youtube}

Leave a Reply

Your email address will not be published.