Skip to content

Predsjednica obišla privremeni tranzitni centar na makedonsko-grčkoj granici

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno s makedonskim predsjednikom Gjorgeom Ivanovim i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, posjetila je privremeni tranzitni centar „Vinojug“ na makedonsko-grčkoj granici

DSC 2359 2

Predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s pripadnicima hrvatske policije koji nisu raspoređeni na samoj graničnoj žici, a makedonskim kolegama pomažu u osiguravanju stanja i smirivanju nereda. Nakon sastanka s hrvatskim policajcima, Predsjednica je poručila kako će Hrvatska nastaviti pomagati Makedoniji u osiguravanju granice.

“Stanje na granici je prilično teško, složeno, migranti s druge strane granice, u Grčkoj, i dalje pokušavaju prijeći i otvoriti ovu balkansku rutu. Međutim, ona ostaje zatvorena dok se države, njihove destinacije, ne izjasne hoće li će ih primati ili ne”, kazala je hrvatska predsjednica nakon susreta s migrantima iz Sirije, Pakistana i Afganistana.

“Mislim kako im svi zajedno dugujemo odgovore, da Europska unija i pojedine države članice moraju poslati jasne poruke što i kako dalje, jer ovaj migrantski val i pritisak neće stati dok te poruke ne budu jasne”, istaknula je hrvatska predsjednica. Podsjetila je na činjenicu kako je njihova destinacija Njemačka i druge zemlje u zapadnoj Europi i kako oni ne žele nigdje drugdje. “Dakle, Europska unija se mora jasno odrediti i oblikovati tu politiku prema migrantima i zapravo primati one koji imaju pravo na azil, koji su izbjeglice od rata”, dodala je Predsjednica.

Hrvatska predsjednica i slovenski predsjednik i danas su iskoristili priliku kako bi izrazili potporu makedonskim euroatlantskim integracijama, kao i ostalim državama jugoistoka Europe temeljem ispunjavanja kriterija.

Hrvatska predsjednica osvrnula se i na najnoviji razvoj događaja u Makedoniji i kazala kako su ona i predsjednik Pahor dan ranije razgovarali s predstavnicima makedonske vlasti i oporbe. “Želim Makedoniji da riješi te nesuglasice, da se dogovor iz Pržina nastavi, poštuje i da ima te hrabrosti da se prelome neke političke odluke”, kazala je Predsjednica i dodala kako će ona i predsjednik Pahor, sa svoje strane, podnijeti izvješće predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku i drugim dužnosnicima koji su sudjelovali na sastancima Procesa Brdo-Brijuni, od austrijskog predsjednika Heinza Fischera do američkog potpredsjednika Joea Bidena.

See also  Jak Vučić, slaba oporba, kontrolirani mediji - Srbija na korak do novih izvanrednih izbora

U nastavku radnog posjeta Republici Makedoniji, hrvatska predsjednica obići će katedralu Presvetog Srca Isusova u Skopju i susresti se s mons. dr. Kirom Stojanovim, skopskim biskupom i apostolskim egzarhom u Makedoniji. predsjednica.hr