Žene padaju na priču, a muškarci na izgled, zato muškarci lažu, a žene se šminkaju, to svi znamo, to smo odavno naučili, to je ta razlika u spolovima. Priča na koju žene padaju lakše nego na bilo što drugo, ujedno i najkraća su definitivno komplimenti. Takve smo, volimo komplimente i kada znamo da nas lažu, ne možemo odoljeti, ne možemo se otrgnuti ugodi koju oni izazivaju

Milena Ulic

Meni osobno komplimenti o ljepoti i dobrom izgledu nikada nisu bili osobito važni, nikada ih nisam uzimala za ozbiljno jer je to kategorija koja nema stvarne dimenzije i kategorija koja je promjenjiva jer svi ćemo ostariti, promijeniti se, ljepota jednostavno otiđe, to je prirodan proces. Nekako sam uvijek bila slaba na neke trajnije komplimente, neke koji mogu biti za cijeli život, neki koji nisu na prvu vidljivi i koji traže trud. Uvijek sam više ulagala u knjige, nego u šminku. Jučer sam dobila najbolji, najljepši kompliment ikada – žena s mudima. A dobila sam ga od nekog tko me dobro poznaje, nekog tko zna koliko sam slaba, ranjiva, nekog tko je puno puta čuo moje vapaje i suze, onog koji me je vidio rasutu i totalno malu, bez snage, bez hrabrosti i bez muda. Nekog tko zna koliko se teško nosim s izazovima i koliko me neke stvari bole. Zato mi možda taj kompliment posebno puno znači.

Kakve su to jake žene, žene s mudima? To su obične žene, nježne i nasmijane, s puno izazova, puno prepreka, puno rana, uvijek spremne na borbu i nikada na odustajanje. Žene koje poraze nose kao medalje kojima su sve njihove tuge vjetar u leđa. One nisu pristale biti pijuni društva, prepustiti se vjetru sudbine, biraju teži put kojim idu ratnici, nisu pristale biti kukavice, spremne na otpor normama i okvirima, spremne slijediti snove i ideale.

Biti jaka žena znači puno lupanja glavom od zid, puno padova, puno ožiljaka, ali i puno snage za ustajanje, puno volje za ne odustati

A odakle im ta snaga, kako su postale hrabre i jake? Život je od njih napravio borce jer jednom kada nisu bile spremne na kapitulaciju i poraz, život se zainatio pa ih darivao sve većim izazovima i preprekama. Ali njihova snaga ne leži u njima samima, njih je život naučio puno važniju lekciju od borbe… Naučio ih je da su sve bitke dobivene ako uz sebe imaju nekog tko će ih bodriti, pratiti i razumjeti, nekog tko će brisati njihove suze. One su jake jer imaju one pred kojima mogu biti najslabije, najtužnije i najobičnije. I njima treba oslonac i zagrljaj, treba im netko da ih razumije, tko zna da se boje i upravo je to njihova snaga za borbu sa životom.

Jakim ženama nas čini i ovaj osmijeh iz inata svima koji su ga željeli skinuti, iz inata životu koji nas je odlučio lomiti do kraja po stoti put, jakim nas čini i onaj glas u glavi, tihi, ali važni, samo udarajte, samo lomite, ne možete vi smisliti pakosti koliko ja mogu izdržati jer ja imam nekog zbog koga ova borba vrijedi, nekog tko je razumije i tko me podržava.

Tekst: Milena Ulić, moja prijateljica, blogerica, omiška dizajnerica, vlasnica uspješnih brendova De Lena i Donna Dee.

Odgovori