OPG Nives Gajski: Sve voće prodajemo sami bez posrednika

Ljubav prema poljoprivredi naslijedila je od oca Igora Gajskog, od kojeg je 2009., dok je još studirala znanosti o okolišu na zagrebačkom PMF-u, preuzela OPG. Ta je godina važna za obitelj Gajski jer su 2009. zasadili prve jagode. OPG Nives Gajski uzgaja i tikve, hokkaido i butternut

opg gajski 4

OPG Nives Gajski jedna je od vodećih uzgajivača jagoda u okolici Ivanić – grada. Uz jagode, na svoja tri hektara obiteljskog zemljišta u moslavačkom mjestu Novoselec, udaljenom 50-tak kilometara od Zagreba, uzgaja jabuke i tikve, a sada razmišlja i o paprikama. “Zasadit ćemo četiri sorte paprike ove godine, jer je potražnja velika i puno se uvozi”, objašnjava Nives

Kao mlada i školovana žena u poljoprivredi medijima je zanimljiva, na njeno imanje dolaze lokalne televizijske ekipe, a ugostila je i Al Jazeeru, pred čijim je kamerama govorila o uzgoju jagoda.

Ljubav prema poljoprivredi naslijedila je od oca Igora Gajskog, od kojeg je 2009., dok je još studirala znanosti o okolišu na zagrebačkom PMF-u, preuzela OPG. Ta je godina važna za obitelj Gajski jer su 2009. zasadili prve jagode.

“Tata, u našem kraju poznati voćar, išao je u mirovinu pa je OPG prebacio na mene. On je više od 30 godina u poljoprivredi. Počeo se njome baviti čim je završio srednju školu, smjer VVV (voćar- vinogradar- vinar). Radio je u Ludini u Lipovici kao tehnolog u voćnjaku. U rezidbi je među glavnima, znao je i po 15.000 voćaka godišnje sam pošišati, svi su ga zvali. Samostalno je krenuo prije 20-tak godina. Počeo je s kupinama, a onda je 2000. zasadio prvi voćnjak sa tisuću stabala jabuka; sada ima kombajne, berače za kukuruz”, kaže naša sugovornica. Od kupina su u međuvremenu odustali zbog loše otkupne cijene, no Nives kaže da to voće ponovno postaje zanimljivo.

opg gajski 1

Jagoda ostaje glavna

Sa sadnjom jagoda krenuo je jedan njihov agronom, prijatelj obitelji Gajski, a potom i oni, pa sada imaju jedan od najvećih nasada u okolici. Ne namjeravaju se širiti, prošlog su ljeta imali 50.000 sadnica jagoda, sada će to smanjiti na nešto više od 30.000 sadnica, a svaki grm daje više od pola kile ploda. Sade jagode na jednom hektaru, godišnje ih proizvedu do 15 tona, od toga oko trećine iz plastenika. Jagode u stakleniku će početi dozrijevati krajem travnja ili do sredine svibnja. One vanjske dozrijevaju desetak dana kasnije i produžuju sezonu, a plan je sve jagode staviti pod staklenik.

“Dio kupaca zazire od plasteničke jagode, iako su one veće i bolje jer su zaštićene. Ljepšeg su oblika, izgledaju kao s reklame, a na vanjske mogu doći ptice i oštetiti ih. Jagodama paše malo sjene, a najlon ih štiti od UV zračenja i od raznih nametnika, zato ih se i manje šprica nego one izvan plastenika”, kaže Nives.

Dodaje kako gnoje isključivo sa stajskim gnojem i podsjeća kako se jagode tretiraju isključivo prije nego što krenu plodovi. “Pošpricamo ih po tri do četiri puta da ih ne napadne plijesan. Korištena zaštitna sredstva imaju ionako malu karencu od svega nekoliko dana. Zadnje špricanje imamo u travnju, mjesec dana prije prvog branja. Kad dođe plod više ne špricamo. Općenito uzgoj jagoda više naginje integriranom uzgoju, između klasičnog i ekološkog, unatoč uvriježenom mišljenju da se puno tretiraju zaštitnim sredstvima“, dodaje.

Sezona jagoda traje do sredine lipnja. Kad prođe berba plastenici se maknu i onda počinje čišćenje, srpom ih skroz odrežu. Kad ih počiste pripremaju drugi dio zemje, obično po tri godine sade na istom mjestu. Druga je godina najbolja, pa će ubuduće možda saditi samo dvije godine na istom mjestu.

opg gajski 2

Kako prodaju svoje jagode?

“Imamo šest prodajnih mjesta, štandove po Zagrebu, Ivanić – gradu, Kutini, imamo stalne kupce kojima je važno što jedu, idemo na sajmove… Dobili smo certifikat Proizvod hrvatskog seljaka, ušli smo u HUMP, sve to ljudi vide i prodaja lagano raste, a reklamiramo se uglavnom preko Facebooka”, kaže Nives. Sami prodaju sve, u hladnjaču ne daju robu, jedino ako se trebaju jako brzo riješiti jagoda zbog vrućine.

Robu do kupaca prevozi tata Igor. “Da, tata vozi do Zagreba. Ja vozim samo lokalno, još ne idem na auto cestu”, priznaje Nives.

Na pitanje da li je zbog svojih godina dobila neku beneficiju kaže da se prijavila za program za mlade EU fondova.

Problema imaju i s pomalo uspavanim lokalnim vlastima u obližnjem Križu, s kojim je Novoselec spojen. “Skupo nam naplaćuju štand, kao da smo u Zagrebu. A i u Zagrebu ima problema, tamo moraš jako dobro paziti što ćeš navesti u ugovoru. Ponekad predaš zahtjev u siječnju i onda čekaš do zadnjeg dana. Lani su nam poslali mailom rješenja, a inspekcija je već dolazila. Organizirani smo preko udruge Jagodni prsten koja okuplja nas 30 jagodara iz Zagrebačke županije. Zajedno naručujemo mjerice, kupujemo vrećice sa logomm, preko udruge dobivamo prodajna mjesta u Zagrebu. Skupa tražimo lokacije za prodaju i dogovaramo se tko će gdje. Solidarni smo, kad je kolega u Jaski zapao u probleme odmah smo mu priskočili u pomoć”, kaže Nives.

OPG Nives Gajski uzgaja i tikve, hokkaido i butternut

“Vidjeli smo ih na bućijadi u Ivaniću i svidjele su nam se. Lani smo ih počeli saditi, još proučavamo tržište koji zasad nije jako. Osim toga, vodeći  otkupljivač daje kunu pu tikvi, a u dućanu kilogram naplaćuju po sedam ili osam kuna… Zato ćemo ove godine manje posaditi, lani smo ih posadili tisuću grmića i nešto više sjemenki, više butternuta nego hokkaida. Iako, hokkaido se pokazao boljim jer je zanimljiv zbog crvene boje, a jede se zajedno s korom. Što je bitno, sve se te tikve neutralne po okusu pa se mogu iskoristi za tradicionalne specijalitete kao što su bućnice, juhe, krema za kremšnite. Butternut malo više vuče na dinju, a hokkaido je za slanija jela”, poučila nas je za kraj mlada poljoprivrednica.

Osobna karta

 • Školska 3, 10315 Novoselec

 • 3 ha zemljišta

 • jagode na 1 ha površine, trećina pod plastenicima

 • jagode na 1 ha površine – 2.000 stabala, 200 sadnic fuji jabuka

 • butternut i hokkaido tikve; od ove godine i paprike

 • proizvodnja 2015.: 15 tona jagoda, 15 tona jabuka, 1.000 litara soka od jabuka

 • voćni proizvodi – prirodni sok od jabuka, jagodniček, vino od jagoda, domaći džemovi

 • certifikat Proizvod hrvatskog seljaka

 • članovi HUMP-a Agro

 • članovi Udruge Jagodni prsten

 • email: opggajskinives@gmail.com

 • Facebook stranica

agrobiz.hr