OPG Balić – hrvatski češnjak

Već godinama govorim da jedino poljoprivredna proizvodnja može u kratkom vremenu generirati velik broj radnih mjesta i postati kotač zamašnjak industrija koje o njoj ovise. Kvalitetnom poljoprivrednom politikom štitimo ruralni prostor od propadanja, a urbane sredine od prenapučenosti

opg galić 1

“Ljubav prema poljoprivredi postojala je oduvijek. Moji roditelji bavili su se poljoprivredom otkad znam za sebe. Tijekom Domovinskog rata i okupacije Ilače poljoprivredna djelatnost naprasno je prekinuta na dugih sedam i pol godina. Proizvodnja je ponovno oživjela 1998. godine nakon povratka kući. Nastavili smo tamo gdje smo stali, imao sam 13 godina. Tijekom godina moja ljubav prema poljoprivredi prerasla je u nešto puno više. Bio je to način života”, započinje nam svoju priču Marijan Balić.

Studirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i dugo se premišljao što će nakon završetka – vratiti se u rodnu Ilaču ili ostati u Zagrebu. “Ljubav prema poljoprivredi, prema proizvodnji hrane, prema kraju iz kojeg potječem bila je jača od sjajnih svjetala grada”, ponosno govori Marijan.

Priča o češnjaku

Nakon završetka studija u Zagrebu, 2009. vratio se kući u Ilaču, a 2010. preuzima vođenje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva kao njegov nositelj. Dotad su se bavili samo ratarstvom na vlastitih 30 hektara zemljišta. Marijan svojim preuzimanjem usmjerava proizvodnju u sasvim novom smjeru – povrtlarstvu. Kupuje plastenik i kreće u proizvodnju povrća za lokalno tržište.

“Tijekom tih godina bilo je uspona i padova, propalih investicija, mnogih propusta. Ali nisam odustajao”, prisjeća se Marijan teških vremena kada je započinjao s poslom.

Godine 2002. javila se ideja o proizvodnji češnjaka jer je domaći češnjak u posljednjim desetljećima u potpunosti nestao, a tržište je preplavio uvozni češnjak iz Kine. “Rekao sam sebi – moram iskoristiti tu priliku”, kaže.

opg galić 2

Proizvodnja

Sadnja kreće sredinom listopada ukoliko to vremenske prilike dopuste, a nekad to zna biti i u studenom. Sade otprilike 1000 kg sadnog materijala na jedan hektar i to se dosad pokazalo kao dobar izbor na plodnom srijemskom tlu. Pregršt sunca, kvalitetno tlo i želja za uspjehom dobitne su kombinacije u ovoj proizvodnji.

“Dosad nisam imao većih problema u proizvodnji jer su dobar plan i preventivno djelovanje ključni. Češnjak tijekom osam mjeseci vegetacije redovito obilazim, a u proljeće i po nekoliko puta dnevno jer promjene na biljkama događaju se brzo. Morate u svakom trenutku znati u kakvom stanju vam je usjev, u kojem dijelu polja raste koja vrsta korova i u kojem je stadiju razvoja, gdje postoji opasnost od oboljenja itd.”

Prije samo nekoliko godina češnjak se nije mogao adekvatno zaštititi od raznih bolesti i korova jer sredstava za zaštitu nije bilo. Danas je situacija nešto jednostavnija.

“Češnjak se vadi početkom srpnja. Nakon vađenja ide na prirodno sušenje koje u prosjeku traje 3 tjedna. Nakon toga na češnjaku režemo korijen i stabljiku, čistimo ga, kalibriramo i skladištimo. Ovisno o narudžbama češnjak zatim važemo, pakiramo i otpremamo kupcu”, opisuje Marijan kojem je proizvodnja češnjaka danas najbitnija proizvodnja i na češnjaku planira daljnji razvoj.

Razvojem obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marijan je počeo kontaktirati s mnogim stručnjacima iz područja poljoprivrede, jer smatra da su znanje i razmjena informacija ključ uspjeha u svakom poslu.

Na tragu tog razmišljanja upoznao je mnoge kolege iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP) s kojima redovito kontaktira, sudjeluje na manifestacijama i sajmovima. “U razgovoru s kolegama iz udruge shvatio sam da svi dijelimo iste poljoprivredne probleme poput nedostatka zemljišta, izostanka kvalitetnog financiranja, zbrke s EU fondovima itd. Zajednički nastojimo uputiti nadležne institucije na ove nedostatke i probleme mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj jer mi smo budućnost hrvatske poljoprivrede.”

Poljoprivreda kao kotač zamašnjak

“Trenutno stanje u poljoprivredi je katastrofalno i to svi znamo. Od 90-ih do danas nije se našao nitko dovoljno sposoban da taj čvor raspetlja. Bez jasne vizije razvoja i strategije koja će trajati dulje od četverogodišnjeg mandata Vlade, hrvatski poljoprivrednik nije sposoban izboriti se na vlastitom tržištu, a kamoli biti konkurentan na tržištu EU i šire. Beskonačne milijarde uzalud potrošenog novca poreznih obveznika nisu dale rezultata nego su samo privremeno gasile požar koji neprestano tinja. Sve je postalo jasno ulaskom Hrvatske u EU”, pomalo oštro komentira Marijan i nadodaje da smo tada vidjeli gdje nam je mjesto i koliko zapravo zaostajemo.

“Smatram da je zemljišna politika i stavljanje u funkciju državnog zemljišta u kojem će OPG imati prednost ključno. Jeftinije financiranje poljoprivrednih projekata druga je ključna stavka. Poticanje na udruživanje treća, i tako dalje.”

Kao i mnogi mladi poljoprivrednici željni uspjeha svog rada, i Marijan ističe da jedino kvalitetnom poljoprivrednom politikom štitimo ruralni prostor od propadanja, a urbane sredine od prenapučenosti. “Već godinama govorim da jedino poljoprivredna proizvodnja može u kratkom vremenu generirati velik broj radnih mjesta i postati kotač zamašnjak industrija koje o njoj ovise.”

opg galić 3

Osobna karta OPG-a Balić

Osnivanje 2010., proizvodnja češnjaka od 2012.
8 ha površine pod češnjakom. Proizvodnja pšenice, pivarskog ječma, soje, suncokreta.
Planirana proizvodnja oko 40-ak tona češnjaka u 2016. godini.
Uz nositelja OPG-a zaposlena još jedna osoba. U jeku sezone zaposleno 10-ak sezonskih radnika.
Godišnji promet oko 600 tisuća kuna.
OPG Balić, Vladimira Nazora 56, Ilača

izvor: agrobiz.hr