Franco Fontana: Grand Tour Italijom

Franco Fontana 1

U zagrebačkom Račiću predstavljen svemoćan fotografski postmodernistički izričaj Franca Fontane koji dočarava prirodu Italije

Franco Fontana 1

Grand Tour Italijom naziv je vrlo zanimljive izložbe fotografija svjetski poznatog talijanskog velikana fotografije Franca Fontane koja je za javnost otvorena četvrtak 7. travnja 2016. u Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu

Izložba predstavlja skladno postavljenih tridesetak vrlo dojmljivih kolorističkih kompozicija na zidovima galerijskog studija koje živopisno slikovito dočaravaju beskrajnu ljepotu talijanskih pejzaža, krajolika i podneblja. Ujedno pokazuje umjetnikov raspoznajan izričaj vrhunskog talijanskog fotografa koji ga u svijetu zaista uvjerljivo i moćno predstavlja kao autora beskrajnih mogućnosti fotografskog izražavanja. Autor fotografija koje istoznačno predočavaju djela postavljena na ovoj putujućoj izložbi također je Franco Fontana. S otvorenja izložbe fotografije je snimo ugledniji hrvatski fotograf Goran Vranić.

Franco Fontana 3

Riječ je o putujućoj izložbi koja je do sad bila predstavljena u Splitu, Rijeci i Novigradu, a od 7. do 24. travnja 2016., može se razgledati u Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu. Organizirao ju je i postavio Talijanski institut za kulturu iz Zagreba i Centar za istraživanje i arhiviranje fotografije iz Spilimberga u suradnji s  Modernom galerijom. Izložba će svoju turneju po Hrvatskoj završiti u Vukovaru.

Franco Fontana (rođen u Modeni, 1933.) prvu je samostalnu izložbu imao u Modeni 1968., nakon koje se ozbiljeno bavi fotografijom postupno razvijajući subjektivan izraz koji će ga destak godina kasnije i globalno proslaviti. Sedamdesetih godina zaista je uspio ostvariti raspoznajan izraz koji se uvelike zasnva na boji a, koji je zapravo jedna vrsta umjetnikova izričaja ili otkrića, kojim je u to doba vješto prikazivao čarobna prostranstva kojima se diči talijanski pejzaž. Izražavajući uvjerljiva djela sebi svojstvenom estetikom ili izričajem koji je publici i stručnoj kritici bio vrlo prihvatljiv, živim bojama tonovima renesansnog pejzaža prikazivao bi valovita brda, plodna polja, rascvjetane ravnice pa i plave nebeske svodove.

Franco Fontana 2

Franco Fontana predstavio je Skyline 1979. godine, prvu od svojih bezbrojnih monografija s kojom je postigao zapažen međunarodni uspjeh, pa zapravo od tad svoja djela izlaže diljem svijeta, a pritom je sebi priskrbio međunarodni ugled i popularnost kao malo tko u svijetu. Negova djela usredotočena su na sklad boja i oblika i uvelike se pojednostavljuju pa ih doživljavamo kao prave apstrakcije prirode.

Ostarivši s monografijom Skyline zapažen uspjeh u svijetu koja mu je otvorila vrata i najvećih svijetskih muzejskih kuća, nakon čega je tad tjedan dana podučavao fotografiju radeći s djecom iz njujorških osnovnih škola u okviru projekta Learning Through Photography za CRAF i Solomon R. Guggenheim Museum u New Yorku 1999. godine. Surađivao je s centrom Georges Pompidou, s Ministarstvima kulture Francuske i Japana, a 2006. godine primio je počasnu diplomu iz područja dizajna na sveučilištu Politecnico u Torinu.

Franco Fontana 4

Od sedamdesetih godina do danas izlagao je svoja djela na više od 400 samostalnih i skupnih izložbi u muzejima i galerijama diljem svijeta, ujedno u tom je razdoblju objavio i ukoričio više od četrdeset knjiga u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.