Skip to content

Tuđmanov arhiv – komplet 6 svezaka

Korespondencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine

6424

Šest svezaka Tuđmanova arhiva sadrži korespondenciju Prvoga hrvatskoga predsjednika sa stranim državnicima, Svetom Stolicom, čelnicima i predstavnicima međunarodnih organizacija, čelnicima SFRJ i republika bivše Jugoslavije, predstavnicima hrvatskoga i bošnjačkoga naroda u BiH, itd., u razdoblju od 1990. do 1999. godine. Građu čini 1.397 dokumenata koji, najvećim dijelom, do sada nisu bili dostupni javnosti i istraživačima. Ta izvorna i autentična građa bit će od sada nezaobilazno štivo za razumijevanje i istraživanje suvremene hrvatske povijesti

Objavljivanjem korespondencije predsjednika Tuđmana javnosti i istraživačima nudi se izvorna povijesna građa za proučavanje, razumijevanje i tumačenje ključnih političkih događaja u suvremenoj hrvatskoj povijesti: raspada socijalističke Jugoslavije, osamostaljenja i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, političkih rješenja ustavnog ustrojstva Bosne i Hercegovine, oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija u RH, mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja te integracije Hrvatske u međunarodne institucije i organizacije.

Objektivni prikaz političkih i povijesnih zbivanja nije moguće pisati bez uvida u izvornu građu. Tuđmanov arhiv nudi veliki broj do sada nepoznatih dokumenata, dokumenata koji su u vrijeme nastanka oblikovali političke događaje i određivali budućnost Hrvatske. Zato je Tuđmanov arhiv izvorna i neposredna slika povijesti, koja je zbog autentičnosti vrednija i važnija za razumijevanje sadašnjosti, od naknadnih reinterpretacija službene hrvatske politike 1990-ih koje se ne temelje na uvidu u izvorne dokumente. (tekst s korica knjige)

verbum.hr

See also  OTPOR ZLU S KRUNICOM I PJESMOM