Skip to content

Paški sir – najcjenjeniji hrvatski sir

Paški sir je najcjenjeniji hrvatski sir geografskog podrijetla proizveden od mlijeka Paške ovce. Posebnost paškog sira je u otoku Pagu, njegovoj čudesnoj vegetaciji koja vrlo oskudna, a opet tako posebna zbog raznog aromatičnog bilja, ali i posolice koju s mora donosi bura tijekom zime

paski sir1

Postoji mladi i stari paški sir. Mladi je sir onaj koji je dozrijevao do godine dana, a stari je onaj koji je dozrijevao preko godinu dana. Mladi se prepoznaje po blagom, slankastom okusu i svijetloj boji dok je stari sir pikantan, tvrđi i tamnije je boje. I mladi i stari paški sir su istinski gurmanski užitak. Mladi sir najbolje se konzumira uz dalmatinski pršut ili slavonski kulen, a stari sir je najbolji uz čašu dobrog crnog vina. paskasirana.hr

Tvrdi ovčji sir. Proizvodi se isključivo od ovčjeg mlijeka autohtone pasmine (Paška pramenka). Karakterističnog je pikantnog okusa, ispunjen mirisima otoka i mora. Puninu okusa daje mu morska posolica pašnjaka, nošena velebitskom burom, mnogobrojno ljekovito i aromatično bilje bogato eteričnim uljima te specifična mikroklima otoka Paga. Paški sir je originalno hrvatski i zaštićeni proizvod. Proizvodi se isključivo na otoku Pagu. Obitelj Pernjak proizvodi paški sir po originalnoj jedinstvenoj i tradicionalnoj recepturi od 1890 g.

paski sir

Uz čipku, sir je najpoznatiji gastronomski brend otoka Paga. Izrađuje se isključivo iz mlijeka autohtone paške ovce. Kada velebitska bura osoli okolno raslinje, paška ovca jedući posoljeno bilje i ljekovite trave daje mlijeko specifičnog okusa i mirisa.

Zreli paški sir koji je stariji od pet mjeseci ima karakterističan, pikantan okus, svojstven miris, blagu zrnatu strukturu koja se ugodno mrvi i topi u ustima. Danas se paški sir može kupiti u domaćinstvima koja se bave proizvodnjom sira, ili u nekoj od sirana na otoku koje su spojile tradiciju i tehnologiju u jedno. Ovaj proizvod nositelj je licence „Izvorno Hrvatsko” te predstavlja Pag i Hrvatsku na svim sajmovima Europske unije.

ovca

Optimized by Optimole