Vjerujem kako će Vlada imati sluha za probleme na otocima

Treći radni dan u Zadarskoj županiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je posjetom otoku Molatu, gdje je s predstavnicima mjesnog odbora razgovarala o vodoopskrbi i zdravstvenoj zaštiti otočana

DSC 5246

Posjetivši bivši talijanski koncentracijski logor iz Drugog svjetskog rata, Predsjednica je najavila kako namjerava zadužiti svoju savjetnicu Natašu Jovičić, ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac, da stupi u kontakt s mještanima otoka Molata. Na taj bi se način, kazala je, zajedno s Ministarstvom kulture, koje je zaštitilo logor kao spomenik kulture, i DUUD-ijem trebalo riješiti to pitanje kako bi netko mogao preuzeti upravljanje logorom, kroz koji je prošlo 25 tisuća Hrvata, od kojih ih je više od tisuću bilo ubijeno.

Nakon Molata, Predsjednica Republike posjetila je otok Ist te poručila kako država mora vratiti život na hrvatske otoke i razvijati ih, izrazivši uvjerenje kako će nova Vlada i premijer imati sluha za probleme na otocima.

“Molat i Ist otoci su sa školama bez djece, u crkvi je zadnje krštenje i vjenčanje bilo prije dvadesetak godina. Moramo vratiti život na hrvatske otoke. Prvo – pojačati prijevoz i pojeftiniti ga, posebno prema udaljenim otocima, drugo – riješiti vodoopskrbu, treće – ulagati u razvoj, obrazovanje, tehnologiju, znanost i inovacije. Kada bi ovi otoci imali širokopojasni internet mladi bi se mogli vratiti, mogli bi živjeti ovdje. Živjeti ovdje, a raditi negdje drugdje. Vjerujem da će nova vlada i novi premijer imati sluha za te probleme”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Isto tako, u razgovoru s predstavnicima mjesnih odbora na Molatu i Istu istaknuto je kako je za razvoj malih otoka nužno mijenjati demografske trendove, te da i to mora biti jedan od čimbenika kojima se mjeri indeks razvijenosti otoka.

Osvrnuvši se na rješavanje imovinsko-pravnog pitanja vojnih objekata na otocima, predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako ona od početka upozorava da je neiskorištenost vojnih nekretnina jedan od najvećih problema u državi kada je riječ o investicijama, a da je za to odgovoran Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

“To je sramota, zgrade propadaju, urušavaju se krovovi. Oni tom imovinom moraju upravljati, a ako ne žele neka ih predaju lokalnoj samoupravi ili neka raspišu koncesiju. Ali, nešto se konačno mora dogoditi i vjerujem da će novi ravnatelj DUUDI-ja Tomislav Boban dati tome dužnu pozornost. Razgovarala sam o tome i s premijerom Oreškovićem, koji je također svjestan tog problema i uvjerio se u to prilikom posjeta nekim krajevima Hrvatske”, kazala je Predsjednica.

Nakon otoka Molata, Ista i Premude, predsjednica Grabar-Kitarović na otoku Silbi se susrela s otočnim proizvođačima, nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod te posjetila otočnu ambulantu. Treći radni dan u Zadarskoj županiji, hrvatska predsjednica završila je susretom s građanima i mjesnim odborom otoka Oliba. predsjednica.hr