DSC 2236 1

Nakon otvorenja privremenog Ureda u Zadru, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku gdje je, na sastanku s ministrom obrane Josipom Buljevićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnikom Mirkom Šundovim i ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadnim generalom Ivicom Kinderom, razgovarala o pripremi protupožarne sezone i spremnosti našeg borbenog zrakoplovstva i protuzračne obrane

“Zadovoljna sam onim što sam čula, ali puno toga ovisi i o odgovornosti građana i o vremenskim uvjetima. Uvjerila sam se da je hrvatsko nebo pod kontrolom i da je sigurno”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović prije obilaska zrakoplova i helikoptera 93. zrakoplovne baze.

Govoreći o kupnji lovačkih aviona, Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske kazala je kako je to “strateška odluka koju moramo donijeti svi zajedno”. “Moj stav je poznat odavno, mislim da trebamo zadržati borbeno zrakoplovstvo. Hrvatsko nebo je sigurno, ali činjenica je da postoji tradicija borbenog zrakoplovstva, da je to pitanje i suvereniteta. Potencijalni gubitak jedne generacije pilota, ako bismo se odrekli borbenog zrakoplovstva, ne bi bio dobar, a kao što znamo, ugroze u svijetu se tako brzo mijenjaju da treba voditi računa o tome da su hrvatske Oružane snage sigurne, spremne, dobro obučene i ekipirane bez obzira na to što smo članica NATO-a”, rekla je hrvatska predsjednica.

Istaknula je da tu odluku treba donijeti odgovorno i razmisliti o svim našim mogućnostima i potrebama – proračunskim i svim drugima.

“Držim kako je vrijeme da napokon počnemo raditi na novoj strategiji nacionalne sigurnosti koju nemamo već godinama. U međuvremenu smo ušli u EU i NATO, dakle – to nije pitanje odluke jedne osobe, nego strateške odluke cijelog državnog vodstva uz kvalitetnu javnu raspravu”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović. predsjednica.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.