Podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade Zadarske županije, u Zadru je otvoren privremeni Ured predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja je poručila kako će svoj boravak u Zadru iskoristiti kako bi u suradnji s Vladom potaknula nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka

DSC 0599

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je došla u Županiju koja je jedna od triju hrvatskih županija u kojoj raste broj stanovnika od 2001. do 2011. godine, ali i upozorila na depopulaciju na otocima.

“Dok se Zadar razvija kao jedno od glavnih gospodarskih i kulturnih središta u Hrvatskoj, otoci su pusti. U ovo doba godine pripremaju se užurbano za početak nove turističke sezone, iščekuju turiste i ‘bodule’ koji se barem nakratko vraćaju na otoke. Naši otoci zaslužuju mnogo više nego što im danas dajemo i zato će to biti jedna od glavnih tema moga boravka u Zadru”, poručila je.

Boravkom u Zadarskoj županiji, kazala je, želi se upoznati kako otoci i otočani žive izvan turističke sezone, kako žive školarci, ribari, težaci, umirovljenici. “Drago mi je što će mi se za boravka u Zadru pridružiti i predstavnici Vlade. Držim da je to iznimno dobar znak, jer oni mogu izravno odgovoriti na mnoga pitanja, a vjerujem da ćemo time pokazati i zajedničku brigu o projektima i idejama, da ćemo potaknuti nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka”, istaknula je Predsjednica.

Upozorila je kako je povratak stanovništva na otoke danas više iznimka, nego pozitivan trend, te da upravo stoga država mora učiniti više kako bi potaknula razvitak i obnovu otoka.

“Za to postoje mnoge pretpostavke. Od turizma, koji je za mene nadgradnja našega gospodarstva, do ulaganja u promet kako bi se otoci što je moguće bolje povezali s kopnom i međusobno. Trebamo ulagati u otočnu infrastrukturu, a posebno u digitalizaciju, u dovođenje širokopojasnog interneta. Vjerujem u povratak na otoke jer oni imaju sjajnu budućnost, ali moramo napokon staviti u pogon strateške dokumente i zakonske okvire. Jer predugo se čekalo, predugo odgađalo, možda nije bilo dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se pokrene sinergija između državnog i privatnog ulaganja. A ona je danas doista neophodna”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Nakon otvaranja privremenog Ureda, predsjednica Grabar-Kitarović održala je sastanak sa županom Stipom Zrilićem koji ju je upoznao s gospodarskim potencijalima Županije, razvojnim projektima i turističkim kapacitetima te ostalim aktualnim temama od interesa za Zadarsku županiju.

Predsjednica Republike održala je sastanke i sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, rektoricom Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Dijanom Vican te predstavnicima braniteljskih udruga.