Skip to content

O. Zdenko Križić o svom imenovanju za gospićko-senjskog biskupa

“Najvažnije je imati molitvenu potporu, jer u njoj nalazimo sigurnost. Na početku smo prožeti zabrinutošću, strahom. Započinjemo s nečim što je posve novo u mom svećeničkom životu”, istaknuo je novoimenovani biskup

0843927

Danas imenovani novi gospićko-senjski biskup, karmelićanin o. Zdenko Križić, u razgovoru za Hrvatski katolički radio rekao je kako ga je objava vijesti o imenovanju zatekla u Rimu. Jutros je još predvodio duhovne vježbe za jednu zajednicu bosonogih karmelićanki: “Vratio sam se kući, oko podneva, i pošao u kapelicu. A gdje drugdje? Pošao sam naći smiraj, vedrinu, pouzdanje, hrabrost. Nisam trebao slušati objavu. Znao sam da će biti u podne. Bilo mi je potrebno staviti pred Boga ono što me čeka, ono što mogu i što ne mogu pretpostaviti.”

Prihvaćajući novu službu, novi gospićko-senjski biskup računa na molitvenu potporu vjernika: “Najvažnije je imati molitvenu potporu, jer u njoj nalazimo sigurnost. Na početku smo prožeti zabrinutošću, strahom. Započinjemo s nečim što je posve novo u mom svećeničkom životu, te se iskustvo tek treba stjecati, a sada samo možemo razmišljati što nas sve čeka. No, u Božje ruke, pa idemo naprijed!”

Budući da je imenovanje danas objavljeno, za novoga biskupa slijedi upoznavanje s mjesnom Crkvom koja mu je povjerena. Ovoga tjedna susrest će se s mons. Milom Bogovićem kojega će naslijediti: “Ono što planiram na početku je, prije svega, upoznati svećenike, župe i puk biskupije, da bih mogao imati više jasnoće s obzirom na poteškoće, potrebe i mogućnosti.”

Karmelska redovnička zajednica, iz koje o. Zdenko Križić dolazi, poznata je po snažnoj duhovnosti i kontemplativnoj dimenziji: “Duhovnost uvijek pomaže, jer bez duhovnosti nema ni autentičnog svećeništva, a pogotovo redovništva. Smatram da je normalno da radim na tom području i na planu biskupije, jer duhovne obnove, počevši od svećenika do župnih zajednica, su nešto što je neizostavno. To je na prvom mjestu, jer od toga ovisi sve drugo naše djelovanje, naš apostolat.”

O. Zdenko Križić se osvrnuo i na zanimljivosti o biskupima iz karmelskog reda kroz povijest: “Karmelski red kroz povijest je imao dosta biskupa, osobito u misijskim dijelovima. I danas je tako. Donedavno smo imali karmelićanina biskupa u Kuvajtu, sada u Bagdadu, a posebno u Južnoj Americi.”

U novijoj hrvatskoj povijesti nije bilo karmelićana među biskupima, ali potrebno je reći da je ovaj red u Hrvatsku došao tek u drugoj polovici XX. stoljeća: “Karmelićani su u Hrvatsku došli 1960., bili su to počeci sa svega nekoliko ljudi. No, u XV. stoljeću bili smo prisutni u Šibeniku, čak je jedan karmelićanin bio i ninski biskup, no predstavljali su ga kao Venecijanca, jer mi tada nismo imali svoju domovinu.”

Detalje oko datuma ređenja, gesla biskupske službe i dana preuzimanja biskupije o. Zdenko Križić dogovorit će i objaviti naknadno, nakon konzultacija sa subraćom. U Rimu će njegovu dužnost rektora karmelićanskog međunarodnog zavoda „Teresianum” preuzeti njegov zamjenik. O. Zdenko Križić pridružit će se i hrvatskim biskupima na proljetnom zasjedanju HBK. IKA