Skip to content

Moramo vratiti život na naše otoke

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, u privremenom Uredu u Zadru, održala je sastanak s predstavnicima Otočnog sabora s kojima je razgovarala o razvoju hrvatskih otoka te konkretizaciji programa za njihovu revitalizaciju

DSC 099

Na sastanku je istaknuta potreba revizije Zakona o otocima, s naglaskom na izjednačavanje uvjeta poslovanja gospodarstvenika na otocima i kopnu, te revizije Zakona o regionalnom razvoju, s ciljem ulaska otoka u potpomognuta područja. Nužnim je ocijenjena i izmjena Pravilnika o povlaštenom prijevozu putnika u pomorskom prometu, kako bi otočani po povlaštenoj tarifi mogli putovati s otoka na otok.

Predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka je istaknula kako zakonski okvir i strateške dokumente konačno moramo staviti u pogon. Posebno je naglasila važnost suradnje i komunikacije svih razina vlasti s ciljem unapređenja života na otocima. „Vjerujem da će ova Vlada imati sluha da se fiskalnim i drugim mjerama pomogne prije svega poduzetnicima, našim ribarima, ljudima koji se bave turizmom, poljoprivrednicima i svima drugima na otocima.

Nadalje, istaknula je potrebu ulaganja i u druge vidove života na otocima, poput zdravstva, školstva i digitalizacije. „Jer to su preduvjeti da bi mladi ljudi ostajali na našim otocima, da bi se vraćali na otoke oni koji su otišli i da bi se stvorile pretpostavke za kvalitetna nova radna mjesta i iznimno kvalitetan život na otocima koji su ekološki sigurni, koji su zaštićeni i kao što ste vidjeli koji su predivno prirodno bogatstvo“, kazala je Predsjednica Republike.

Predsjednica Grabar-Kitarović poslijepodne je prošetala Zadrom i obišla dijelove kulturno povijesne baštine obnovljenih kroz projekt HERA. Nakon povratka u privremeni Ured, u zgradi Zadarske županije susrela se s građanima Zadra nakon kojeg će obići zrakoplovnu bazu u Zemuniku. predsjednica.hr