Skip to content

Light hrana – što je to zapravo?

Na policama trgovina sve je veća ponuda light proizvoda. No, kakva je to vrsta hrane i znate li što zapravo znači „light“?

687eb0672

Tijekom jednog istraživanja u Velikoj Britaniji otkriveno je da 6 od 10 potrošača nekoliko puta tjedno jede hranu s manjim udjelom masti, a često ne znaju što uope znači termin „light“

Svjesna kupovina nije samo pravilan odabir namirnica nego i odgovornost za svoj izbor. Pa zato kada na policama trgovina vidite proizvode označene „s manjim udjelom masti“ ili „low fat“ znajte da oni sadrže maksimalno tri posto masti, a „light“ su oni proizvodi koji imaju 30% manje masti od originalnog proizvoda.

Kada govorimo o sadržaju masti u namirnicama, možemo ih podijeliti na one bez masti jer imaju manje od 0,5 g masti na 100 g ili 100 ml, te proizvode s malom količinom masti (maksimalno 3 g masti na 100 g ili 1,5 g masti na 100 ml).

Što se šećera tiče tu je široka ponuda niskougljikohidratnih namirnica koje se deklariraju kao one bez šećera (proizvod sadrži manje od 0,5 g šećera na 100 g ili 100 ml), ili bez dodanog šećera (ne sadrži nikakve dodane monosaharide ni disaharide, ni bilo kakve druge zaslađivače). Ako su šećeri prirodno prisutni u namirnicima, na oznaci je naglašeno: „sadrži prirodne šećere“.

Kada punite svoju košaricu u shopping centru nije uvijek poželjno voditi se upadljivim nazivom etiketa, nego radije obratite pažnju na oznaku koju nosi proizvod. Ako ste se odlučili za light prehranu, znajte da imate široku ponudu, samo odaberite one namirnice koje najbolje odgovaraju vašim potrebama. dobartek.spar.hr