Skip to content

Apiterapija: leteća ljekarna koja štiti cijelu obitelj

Ukusni med je visokovrijedna namirnica za djecu i odrasle koja se od pamtivijeka koristi kao hrana, sladilo, ali i lijek

djecaimed

Med sadrži preko 180 različitih tvari, mnogobrojnih vitamina, minerala, enzima, voska, peludnih zrnaca i eteričnih ulja. Ima veliku biološku i nutritivnu vrijednost, lako se probavlja te iskorištava brzo i gotovo u potpunosti

Medonosne pčele nazivaju se „letećim farmaceutima“ i to s razlogom. Apiterapija od davnina primjenjuje pčelinje proizvode kao nadopunu konvencionalnoj medicini te u prevenciji bolesti.

Pčelinja terapija – u apiterapiji se kombiniraju uobičajeni pčelinji proizvodi poput meda, peludi i voska samostalno ili skupa s ekstraktima ljekovitog bilja. Već sam med suzbija bakterije i sprječava njihov rast, a u apiterapijskim mješavinama se međusobno pojačava djelovanje sastojaka pa tako med i biljni ekstrakti djeluju u sinergiji.

Med za imunitet, za grlo, ali i zdravije srce, želudac i jetru

Hrvatska ima zavidnu prirodnu raznolikost pa se tako u nas mogu pronaći brojn i pčelinji proizvodi i razne vrste meda, a apiterapija je na visokome glasu. Kombinacije meda i biljaka pojačavaju ciljanu učinkovitost, a navedeni pripravci samo su neki oblici podrške koje pruža apiterapija.

Western honey bee

Kaduljin med se zbog svojeg antibakterijskog djelovanja najčešće koristi za ublažavanje kašlja, kao primjerice u Fortepip medu protiv kašlja, u kombinaciji s ekstraktom smrekovih vršaka.

Slična je i mješavina meda i tinkture kadulje, majčine dušice, metvice i komorača koja je zaslužni za to što Plavi melissic med blagonaklono djeluje na grlo, ždrijelo i dišni sustav.

Renarthro med namijenjen je očuvanju zdravlja zglobova i kostiju, a sadrži med, proteine sirutke, smole tamjana i smirne.

Gastropip kombinacija kestenovog meda, anisa, kamilice i stolisnika preporučuje se za poremećaje probave, kod nadutosti i zatvora jer regenerira oslabljenu sluznicu želuca, olakšava tegobe i potiče lučenje želučanih sokova.

Kod aritmije, nervoznog srca i lošeg protoka krvi može pomoći Kardiopip. Mješavina meda medljikovca, ekstrakta gloga i kestena naročito je korisna u prevenciji poslije srčanog ili moždanog udara.

Hepapip ublažava tegobe jetre i žuči: kestenov med sa sikavicom, kičicom i artičokom pomaže kod upalnih procesa jetre kao što su hepatitis ili ciroza te kod oštećenja jetre nastalih uslijed kemoterapije ili trovanja.

Pčelinji proizvodi prilagođeni su i najmlađima. Propolis baby mogu koristiti djeca i odrasli, a formulacija bez alkohola čini ga posebno prikladnim za prevenciju ili ublažavanje simptoma gripe, kod upalnih procesa te za tegobe dišnog sustava kod male djece od 2 do 6 godina.

slider 04