Trump ponovno kritizira NATO saveznike

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u subotu je opet optužio američke saveznike da ne ulažu dovoljno u NATO, unatoč pozivu predsjednika Baracka Obame da ublaži ton svoje vanjskopolitičke retorike, a upozorio je i da Americi prijeti nova velika recesija

donald trump

Milijarder je tijekom predizbornog skupa izjavio u Racineu u Wisconsinu da saveznici u NATO-u “ne plaćaju svoj pošteni dio” i nazvao je 28-člani savez “zastarjelim”.

“Ili će platiti ili izaći”

“Ili će platiti, uključujući zaostatke, ili će morati izaći” iz NATO-a, rekao je Trump.

Trump je zadnjih tjedana na svojim predizbornim skupovima često kritizirao NATO. Američki predsjednik Barack Obama u petak je izrazio sumnju u to da je Trump spreman za predsjedničku dužnost, pošto je bivša zvijezda televizijskog reality showa odbila isključiti uporabu nuklearnog oružja u Europi i rekla da bi Japan i Južna Koreja mogli trebati nuklearno oružje.

“Osoba koja je to izjavila ne zna mnogo o vanjskoj politici, ni o nuklearnoj politici, ni o Korejskom poluotoku, a niti o svijetu općenito”, ustvrdio je Obama upozoravajući da svijet pomno prati američku izbornu retoriku.

Utorak bi mogao biti prekretnicom u republikanskoj nominacijskoj utrci, kad se održava predizborni skup u Wisconsinu. Trump (69), se suočava s glavnim suparnikom američkim senatorom Tedom Cruzom (45) iz Texasa.

U intervjuu za list Washington Post objavljen u subotu Trump je rekao da je SAD na putu prema teškoj recesiji i upozorio da kombinacija visoke nezaposlenosti s precijenjenim tržištem dionica može voditi novom gospodarskom slomu.

“Gospodarski balon”

“Mislim da sjedimo na gospodarskom balonu… financijskom balonu…”, rekao je milijarder u intervjuu.

Trump je kazao da su stvarne brojke nezaposlenosti mnogo više od pet posto, koliko je objavio američki ured za statistiku i ustvrdio “Već smo vjerojatno i na 20 posto, ako gledate stvarne brojke”.

Nadalje je u intervjuu obećao izbrisati više od 19 bilijuna dolara nacionalnog duga “u razdoblju od osam godina”, a to će učiniti tako što će ispregovarati sve trgovačke sporazume. (Hina/Reuters)