Skip to content

Mediteranska dijeta: Raznolikošću do zdravlja

Ne iznenađuje činjenica da prehrana s malim udijelom crvenog mesa, šećera i zasićenih masti doprinosi kardiovaskularnom zdravlju i zaštiti od raka. Tradicionalna prehrana i životni stil mediteranskog areala stoga su široko prihvaćeni i hvaljeni kao zdravi

medit

Mediteranska dijeta – raznolikost i umjerenost su ključ

Nutricionistički potpuna
Raznolika hrana i okusi

Jedinstvena Mediteranska dijeta zapravo ne postoji: grci se ne hrane isto kao i talijani, francuska i španjolska kuhinja znatno se razlikuju, a o prehrani našeg priobalja da i ne govorimo. Ipak, proučavanjem različitih stilova prehrane na Mediteranu, znanstvenici su došli do zajedničke zdrave baze koju dijele sve te kuhinje.

Mediteranska prehrambena piramida naglašava unos voća i povrća, žitarica punog zrna, mahunarki, orašastih plodova te maslinovog ulja i šarenila blagotvornog začinskog bilja. Riba i morski plodovi redovito su prisutni na tjednom jelovniku, perad, jaja, jogurt i sir jedu se umjereno, dok su slastice i crveno meso rezervirani za posebne prilike. Pridodajte tome pokoju čašu crnog vina bogatog flavonoidima i aktivni životni stil – tada živite i hranite se poput mediteranaca.

Mediteranska prehrana nije dijeta u pravom smislu te riječi, stoga ćete ako želite izgubiti kilograme morati ograničiti dnevni unos kalorija.

Koliko je mediteranska dijeta zdrava?

Razna istraživanja pokazala su kako je mediteranska dijeta korisna u održavanju zdravlja srca jer doprinosi smanjenju LDL kolesterola i povišenog krvnog tlaka. Rizični i srčani bolesnici mogu za čak 30% umanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara odabirom mediteranskog stila prehrane.

Mediteranska dijeta pomaže održavati tjelesnu težinu, umanjiti rizik od razvoja dijabetesa te umanjiti ili čak poništiti učinak metaboličkog sindroma. Osobe s dijabetesom mogu bez poteškoća slijediti ovaj način prehrane.

Mediteransku prehranu zahvaljujući njezinoj raznolikosti možete prilagoditi svojim potrebama i navikama, primjerice ako ste osjetljivi na gluten ili ne jedete meso.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost – šetnja je nezaobilazna u mediteranskom životnom stilu, a uz to se preporučuje barem 2 i pol sata fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno.

Upozorenje: Tekstovi su informativne prirode. Prije započinjanja bilo kakve dijete najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

izvor: lijecnik.hr