Skip to content

Kako vitamine i minerale za kožu i kosu kombinirati s kozmetikom

Uz malo truda i discipline sve je moguće: pridržavajte se ovih 6 savjeta kako biste koži pružili optimalnu podršku u očuvanju njezinog zdravlja i ljepote izvana i iznutra

Makeup

Koža (lat. cutis, dermis) je meki vanjski pokrov kralježnjaka. Koža na sebe prima raznovrsne vanjske podražaje, koji izazivaju najmanje četiri vrste osjeta: osjete dodira, topline, hladnoće te bol. S obzirom na to da je najveći organ našeg tijela, zadaća joj je sve te ‘udarce’ i podražaje ‘primiti’, a istovremeno je održati njegovanom i očuvanom. Iako je prirodno starenje kože neizbježno, ne očajavajte, zavolite svoju kožu jer imate saveznike u očuvanju zdrave i lijepe kože.

Vitamini su suštinske hranjive tvari (nutrijenti) koji nastaju u biljkama uz pomoć sunca i/ili u bakterijama. Obzirom da ih ljudsko tijelo ne može proizvoditi samo, mora ih, želi li ostati zdravo, uzimati putem hrane ili dodatka prehrani. Slično vrijedi i za minerale, prirodne homogene sastojke Zemljine kore. Mineralni nutrijenti, kemijski su elementi potrebni svim živim organizmima na zemlji.

Slažete se da danas gotovo svatko može prepoznati pušača po karakterističnoj pepeljastoj boji kože. Znate li da žeđ osjećate u trenutku kada ste već dehidrirani? Vaše tijelo, signalizira nedostatak vode u organizmu, stoga posežete za čašom vode. Kako se prema organizmu odnosite, tako vam ono i vraća. Istom mjerom. Uz malo truda i dosta discipline prve korake možete napraviti sami.

Donosimo vam 6 savjeta koji će oporaviti kožu u vrlo kratkom roku:

1. Stres vam je uzeo danak na licu – Jedite hranu bogatu antioksidansima poput vitamina C. Vitamin C, u svom prirodnom obliku, kao aminokiselina duboko penetrira u kožu i smanjuje dubinu bora, linije oko očiju i prerano starenje kože. Potreban je za regeneraciju i otpornost kože. Vitamin C može se koristiti i u obliku seruma ispod dnevne podloge ili noću umjesto teške kreme.

2. Ne zaboravite piti vodu – Nepobitna je činjenica da je voda najbitniji element na Zemlji. Voda je u našem tijelu glavni kemijski sastojak i čini oko 60-70 posto tjelesne težine. Ona ispire toksine iz vitalnih organa te prenosi hranjive tvari do naših stanica. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, a nemamo li dovoljno vode u našem tijelu ono ne može obavljati normalne funkcije. Osam čaši dnevno vode dovoljno je organizmu kroz dan. Ostatak tekućine tijelo dobiva unosom ostale hrane u organizam. Krećete li se i trošite više, nadoknadite unosom veće količine vode u organizam. Ne zaboravite pomoći vašoj koži hidratantnim kremama ukoliko je koža suha ili sklona sušenju.

3. Odgovorno se sunčajte – Zaboravite ‘roštiljanje’ od 10 do 16 sati namazani tek uljem iz susjedinog vrta. Preplanula, ‘maslinasta’ i zdrava put tako se ne dobiva. Jedini preduvjet koji ste ovakvim neodgovornim ponašanjem stvorili je rizik od raka kože, melanoma, opeklina, sunčanih smeđih pjega po rukama i licu, bora i isušenosti. Izlaganje ultra-ljubičastom zračenju sunca odgovorno je za nastanak 80 posto melanoma. Umjereno je zdravo. Stoga se opremite kvalitetnim zaštitnim kremama, vodeći najviše brigu o zaštitnom faktoru. Pored toga, ne zaboravite na saveznika – vitamin C. Površinski nanešena askorbinska kiselina dobro prodire u kožu, a pogotovo u gornjim slojevima kože postiže znatno više koncentracije nego kada se uzima peroralno. 10-postotna otopina nanešena na površinu kože, 15 do 20 minuta prije izlaganja UV zrakama značajno smanjuje broj oštećenih stanica i eritema uzrokovanih sunčanjem. Kao priprema za ljetnu sezonu i sunčanje nerijetko se uzimaju beta karoteni, a zateknete li se vani u vrijeme jakog sunca apres-soleil (franc. ‘nakon sunca’) kozmetika i kalcij te vitamini E i C.

4. Razmislite o prestanku pušenja – Nitko nije rekao da je prestati pušiti lako. Pušenje uzrokuje prerano starenje lica, stvara više bora i obješenu kožu. Više milijuna molekula slobodnih radikala, koji se udahom duhanskog dima oslobađaju u tkivu pluća, kroz krv djeluju na funkciju stanica u tijelu i na stanice kože. Ona gubi elastičnost i vlažnost, odnosno dehidrira. Kao posljedica, javljaju se bore na licu ranije nego kod nepušača i to najčešće na gornjoj i donjoj usni, oko očiju, duboke bore na obrazima i duž donje vilice. Boja kože je siva, a sloj kolegena se smanjuje te koža postaje tanja.

Duhanski je dim poznati kradljivac antioksidansa. Razina vitamina C kod pušača čak je 60 posto niža nego kod nepušača, dok štetni sastojci duhanskog dima uništavaju i vitamine obitelji B. Drugi bitan antioksidans je vitamin A, kojeg se preporuča uzimati u obliku prirodnog beta-karotena, provitamin vitamina A. Stoga, nastavite li pušiti obavezan je povećan unos antioksidansa vitamina C, vitamina E, vitamina A, te cinka, selena i magnezija.

5. Smanjite i/ili izbacite alkohol – Koliko ste se puta nakon cjelonoćnog tulumarenja probudili mamurni i – žedni? Alkohol izaziva dehidraciju cijelog organizma, pa tako i naše kože, na kojoj se to opet najviše vidi. Bore su izraženije, a pojavljuje se ili pojačava crvenilo kože koje se može pretvoriti i u rozaceu (učestala kronična kožna bolest pojačanog crvenila kože lica). Obzirom da se neke proslave i zdravice na njima baš nikako ne mogu izbjeći, pribjegnite spasiti vašu kožu pojačanim unosom antioksidansa u obliku seruma vitamina C, ili drugog antioksidansa vitamina A.

6. Držite se svoje beauty rutine – Da bi dekorativna kozmetika izgledala savršeno na vašem licu, ono je potrebno dovesti u red onom preparativnom. Kada je koža zdrava, glatka, podatna i meka, ruž i malo maskare u dnevnom make upu decentno istaknu svu raskoš vaše dobro nahranjene kože. Koenzim Q10 je jedna od najmoćnijih tvari u ljudskom tijelu – neophodan za održavanje svih bioloških procesa u organizmu i veoma snažan antioksidans. U nedostatku ovog važnog nutrijenta naš organizam naprosto ne može funkcionirati i život bez njega ne bi bio moguć. Obzirom da maksimalnu koncentraciju ovog koenzima imamo sa 22-23 godine i da nakon 35-40 godine količine Q10 u organizmu počinu opadati zbog oslabljene funkcije jetre potrebno ga je nadomjestiti.

Koža kojoj nedostaje vitamina suha je, siva, neelastična i umornog izgleda. Ovakav izgled kože možete najbolje vidjeti i osjetiti tijekom zimskih mjeseci kada je upaljeno grijanje, a vjetar i veoma niske temperature je dodatno oštećuju. Nagomilani slobodni radikali uzrokuju značajnu štetu na tkivima posebice na kolagenu i elastinu, gradivnim komponentama kože, što za posljedicu ima, primjerice, stvaranje bora na koži.

Naše tijelo je samo jedno, kao i naša koža, koja s godinama ne ide sve mlađa. Odgovorni smo paziti na nju i podariti joj sve ono što nam ona zauzvrat pruža. Želite li se brinuti o svojoj koži i održati je zdravom i mladenačkom već kod prvih znakova starenja postoje proizvodi koji Vam u tome mogu pomoći. Suvremeni dodaci prehrani kožu čine glatkom, elastičnom, svježom.

Unos nezdravih namirnica kroz dulji period, nagomilani stres, pušenje i alkohol mogu imati negativne posljedice na kožu te dovesti do kroničnih stanja. Stoga osluškujte svoj organizam i naučite gledati vašu kožu. Sami će vam signalizirati što nije u redu. I ne zaboravite: Tijelo pamti! lijecnik.hr