Zaha Hadid dizajnirala je londonski olimpijski ‘Aquatic Centre’ za Olimpijske igre 2012. godine te je prva žena koja je dobila zlatnu medalju Kraljevskog instituta britanskih arhitekata za svoj rad

zaha hadid portrait royal gold medal sq

Međunarodno poznata iračko-britanska arhitektica Zaha Hadid, prva žena dobitnica nagrade Pritzker, najuglednijeg priznanja za arhitekturu, umrla je u dobi od 65 godina, objavila je u četvrtak iračka državna televizija, a prenose agencije

“Zaha Hadid Architects s velikom tugom potvrđuje da je Zaha Hadid umrla iznenada u Miamiju u ranim jutarnjim satima”, objavila je tvrtka u četvrtak.

“Početkom tjedna zarazila se bronhitisom i dok se liječila u bolnici pogođena je srčanim udarom”, navodi tvrtka.

4945

Zaha Hadid je prva žena koja je dobila ‘Nobelovu nagradu’ za arhitekturu, nagradu Pritzker, a osmislila je niz zgrada diljem svijeta, među kojima su Nacionalni muzej suvremene umjetnosti MAXXI u Rimu, Centar Rosenthal za suvremenu umjetnost u Cincinnatiju, Riverside Museum u Glasgowu.

Projektirala je zgradu Opere u Guangzhou, Centar Hejdara Alijeva u Bakuu, skijašku skakaonicu Bergisel te žičaru u Innsbrucku, Središnju zgradu BMW-a u Leipzigu i mnoge druge.

“S velikom tugom primio sam vijest o smrti Zahe Hadid, bila je nadahnuće i njezina baština živi u predivnim zgradama u Stratfordu i diljem svijeta”, napisao je gradonačelnik Londona Boris Johnson na Twitteru, prenosi Reuters.

Zaha Hadid projektirala je kompleks bazena London Aquatics Centre sagrađenih u Londonu za Olimpijske igre 2012.

Rođena 1950. u Bagdadu, Zaha Hadid isprva je studirala matematiku na Američkom sveučilištu u Bejrutu, a zatim je odlučila studirati arhitekturu u Londonu gdje je diplomirala 1977.

4257

Također je prva žena nagrađena uglednom Zlatnom medaljom za arhitekturu 2016., koju su prije nje dobili arhitekti Jean Nouvel, Frank Gehry ili Oscar Niemeyer, piše agencija AFP. Pobijedila je u dva navrata na natječaju za arhitekturu Stirling, prvi put 2010. s projektom rimskog muzeja MAXXI, a zatim 2011. za Evelyn Grace Academy u Londonu.

Nakon što je kreirala bazenski kompleks u Londonu, Zaha Hadid trebala je nadzirati izgradnju olimpijskog stadiona za OI u Tokiju 2020., no od njezina projekta odustalo se jer je ocijenjen preskupim. prvi.tv

5225

4000