Lea Popinjač: Lirika slike

lea popinjač

Izložba akrila iz ciklusa Mladi likovni umjetnici u knjižnici Marije Jurić Zagorke u izboru Feđe Gavrilovića: Lea Popinjač – Lirika slike

lea popinjačKnjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, Zagreb
Otvorenje, u utorak, 5. travnja, 2016., u 19 sati.
Izložba ostaje otvorena do 30. travnja, 2016.

Gosti na otvorenju:
Lea Popinjač, autorica
Marijana Paula Ferenčić, likovna kritičarka
Feđa Gavrilović, likovni kritičar

Lea Popinjač poziva nas u svoj ružičnjak, u presliku svoga unutarnjeg vrta gdje revno okopava, plijevi, sadi, zalijeva, brine kako bi cvjetovi procvali i progovorili. Emotivni i iskonski ružičnjaci tako tiho egzistiraju u svojoj ljepoti progovarajući o pažljivom procesu sijanja, cvata i uvenuća. Svjedoče o previranjima, sezonama, godišnjim dobima i mijenama, o suncu, kiši i olujama. Sasvim tiho i sneno dopuštaju da im vjetar donosi vijesti vanjskoga svijeta te naše poglede i utiske. Rascvale ili ocvale ruže raznih vrsta i sadnica, omamljuju skrivajući priču i povijest, osjećaj i sjećanje. Prigušeno vode razgovore čineći žive, organičke/ botaničke forme. Morfološki različiti ružičnjaci (u formatu triptiha, kao i pojedinačni) čine jedinstvenost u cjelini likovnog izraza. Svaki zasebno predstavlja drukčiju ekspresivnost u punoći promišljanja, poteza i odabira kolorita. Njihova osebujnost leži u beskonačnom rastu na plodnom tlu sirovih platna. Ponegdje u korovu i kroz trnje niče intimna neizmjernost vječito promjenjivih oblika. Stabljike, latice i lišće nastaju iz mnoštva poteza apstrahiranih u svojoj suštini. Likovni izraz usmjeren ka lirskoj apstrakciji ogoljen je, ali istovremeno neiscrpan. Lea Popinjač je tako aktivno prisutna u slici u trenutku njezinog nastanka, u sebi prerađujući i proživljavajući svaku emociju i misao. Izlazeći van iz vlastitosti na platno nježno i krhko, suptilno i bez patetike progovara intuitivno emotivnim vokabularom. Gotovo pjesničkim slikama zahvaća svoje dubine i tmine birajući one cvjetove koji najbolje odgovaraju trenutnom stanju. Slojevitost osobnosti i težina proživljenog kao da se umiruje u otvorenoj paleti, sitnim i rafiniranim potezima, suptilnoj formi te mekoj taktilnosti naslikanog. Sramežljivo niče iz čistih pozadina platna u svojoj suzdržanosti oblikujući poetiku prostora: ružičnjaka. Ljupkost je to atmosfere koja privlači emocijom i lakoćom poteza kao i gestualnošću mrlja i nanosa gdje kist postaje produžetkom tijela. Duboki tonovi prigušene boje, lazurnost ili pak otvorenost kolorističkog pristupa čine profinjene strukture nakupina koje kompozicijski usklađeno korespondiraju. Delikatno otvaranje podloge istovremeno aludira na iščeznuće, kao i na puni cvat u svojim pulsiranjima. Određeni akcenti bojom ili gustoćom nanosa svjedoče o ranjivosti i iscrpivosti osjećaja. Linijska raščlanjenost naglašava prisnu stvarnost zamišljenog koja se kreće u smjerovima bespuća imaginacije i osjetila.
Intenzivno upijamo mirise nježnih nijansi, nošeni osjetom i znakovitom svježinom. Sneno slušamo prigušene razgovore zaustavljene u trenucima tišine koji nam šapuću o novim počecima. Svatko u svom vrtu, svatko sa svojom ružom rađa se i ponovno živi.

Marijana Paula Ferenčić

Lea Popinjač rođena je u Zagrebu 1981. Završila je Tekstilno tehnološki fakultet 2003. godine i Likovnu akademiju 2012. (smjer likovna kultura), kod Zlatana Vrkljana.