Prvorotkinje između 25. i 35. godine – zdravije u 40-im godinama

Što je žena starija, mogućnost da će roditi je sve manja. To se zove biologija. Pritisak je velik, no ništa što se, uz malo volje, organizacije i sreće, naravno, ne bi dalo uravnotežiti

5567

Nova studija, ovoj dobnoj skupini majki prvorotkinjama nudi jednu prednost, piše Dailymail. Žene koje odgađaju majčinstvo do kasnih 20.-ih ili ranih 30.-ih češće će uživati u boljem zdravlju kako dosežu 40.-e godine života. Isto tako, žene koje rađaju svoje prvo dijete u dobi između 15 i 24 godina vjerojatno će biti lošijeg zdravlja u sredini života. Nadalje, majke tinejđerice nisu primijetile ‘značajne zdravstvene razlike’ u srednjim godinama od žena koje su rodile prvi puta u ranim 20-im.

Studija je prva u Americi koja otkriva da je trudnoća u ranoj mladosti povezana s lošijom samoocjenom zdravlja desetljeće kasnije.

Trenutno, gotovo jedna trećina svih američkih prvih poroda događa se kada su žene u dobi između 20. i 24. godine, podaci su National Vital Statistics.

‘Još uvijek moramo biti zabrinuti da se žene, koje rađaju u svojim ranim 20-im, mogu suočiti s više zdravstvenih izazova kako dosežu srednje godine od onih koje čekaju dulje da zatrudne prvi put’, rekla je dr. Kristi Williams, suautorica studije i profesorica sociologije na državnom sveučilištu Ohio.

Studijom su analizirani podaci na 3.348 žena koje su sudjelovale u istraživanju National Longitudinal of Youth 1979. Studiju je proveo Državni centar za ljudske potencijale za američki ured statistike iz Ohia.

Svaka žena u studiji rodila je između 15. i 35. godine. Intervjuirane su svaku godinu do dvije u razdoblju od 1979. do 2008. Žene su ocjenjivale svoje zdravlje u dobi od 40 godina na skali od loše do izvrsno. Istraživači su usporedili žene koje su prvi puta rodile kao tinejđerice (15-19 godina), tijekom mladosti (20-24 godina) i kada su bile starije (25-35 godina).

Žene koje su bile u dobi između 25 i 35 godina imale su tendenciju prijaviti bolje zdravstveno stanje u dobi od 40 godina od drugih dviju grupa. Opet, žene koje su prvi puta rodile kao tinejđerice i mlade žene prijavile su slično zdravstveno stanje u srednjim godinama.

Studija je otkrila da su žene, koje su bile udane kada su rodile prvo dijete, prijavile bolje zdravlje u 40-im godinama.

Istraživači napominju da su se u studiji fokusirali na žene rođene ranih 60-ih – i da su se neki faktori promijenili za one koje su odrasle. National Vital Statistics Report izvještava da je najviše žena koje su rodile između 20 i 24 godine samohrane majke.

Studija je objavljena u Journal of Health and Social Behavior. lijecnik.hr