Predsjednica Republike u službenom posjetu Bugarskoj

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović službeni posjet Republici Bugarskoj započela je svečanim dočekom na Trgu sv. Aleksandra Nevskog u Sofiji i polaganjem vijenca na spomenik Neznanom vojniku

DSC 7456

Nakon tête-à-tête susreta s bugarskim predsjednikom i bilateralnog sastanka izaslanstava dviju država, predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Plevnelijev složili su se kako su sveukupni bilateralni odnosi između Hrvatske i Bugarske intenzivni i prijateljski, bez otvorenih pitanja, temeljeni na snažnim povijesnim vezama i zajedničkoj europskoj budućnosti.

Dobre političke odnose ne prati primjerena gospodarska suradnja, istaknula je hrvatska predsjednica i dodala kako će bugarsko-hrvatski gospodarski forum biti dobra prilika za produbljivanje suradnje. Kazala je kako su hrvatski gospodarstvenici zainteresirani za jačanje suradnje u području prometne infrastrukture, turizma, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, prehrambene industrije i poljoprivrede te kako Hrvatska ima poseban interes za bliskom suradnjom u području energetike. U tom smislu Predsjednica je istaknula kako su umrežavanje plinske infrastrukture na području jugoistočne Europe, podupiranje izgradnje Europske energetske unije te osiguranje poveznice između sjevera i juga Europe zajednički prioriteti i ciljevi Hrvatske i Bugarske. Istaknute su mogućnosti i za suradnju glede prenošenja bugarskih iskustava u iznimno uspješnom korištenju europskih fondova.

Osvrnuvši se na Inicijativu Jadran-Baltik-Crno more, predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je predsjedniku Plevnelijevu na podršci Bugarske te najavila održavanje prvog skupa u Hrvatskoj koji će okupiti državnike, gospodarstvenike i stručnjake s ciljem suradnje na zajedničkim projektima. Povezivanje Srednje Europe od Baltika do Jadrana i Crnog mora nije zamišljeno kao formalna organizacija već platforma za dijalog i suradnju kako bi se konkretnim projektima osnažila konkurentnosti te pozicionirala naša gospodarstava, na području Europske unije i na novim tržištima, kazala je Predsjednica.

Dvoje predsjednika razgovaralo je i o migrantskoj krizi složivši se o potrebi rješavanja korijenskih uzroka krize, osiguravanja solidarnosti te zajedničkog europskog odgovora na ovu pojavu s kojom smo se tek počeli suočavati.

Predsjednici su istaknuli i značaj konsolidacije preostalih država jugoistočne Europe u okviru EU i NATO-a što obje države snažno podupiru. predsjednica.hr