Skip to content

Dijeta – pronađite program koji odgovara vašim potrebama

Odlučili ste izgubiti višak kilograma, ali ne znate odakle početi? Donosimo pregled 20 najpopularnijih dijeta – pronađite onu koja vama najbolje odgovara

Diet Plans

“Matematika” gubitka kilograma uvijek je ista: morate potrošiti više no što unesete kako bi tijelo zagrabilo u zalihe masnih naslaga

Kako bi dokazao da je ključ gubitka kilograma manje kalorija, a ne prehrambena vrijednost hrane, jedan je američki nutricionist 2010. godine sproveo dijetu s Oreo keksima i Twinkies čokoladicama. Tijekom 10 tjedana jeo je gotovo isključivo slatkiše i grickalice i izgubio 12 kilograma, prvenstveno zbog toga što je srezao dnevni unos kalorija s 2,600 na 1,800. Dijeta sa slatkišima ipak se ne preporučuje.

Niskokalorične dijete su brzo rješenje za gubitak kilograma. Ponekad je potrebno u kratkom vremenskom razdoblju izgubiti više kilograma, primjerice prije odlaska na operaciju, i tada se primjenjuju posebne restriktivne dijete koje daju brze rezultate.

Brza dijeta ili dugoročne promjene?

Iako su takvi režimi učinkoviti, nutricionisti su ipak na strani dugoročnijih planova koji vam pomažu da postignete teži zadatak – održite željenu težinu. “Dijeta” se u našem jeziku najčešće poistovjećuje s nekim privremenim režimom za gubitak kilograma, no podrijetlo te riječi (i njezino značenje u primjerice engleskom jeziku) je način življenja.

Kada planirate promjene prehrambenih navika, postavite si realne ciljeve koji su u skladu s vašim željama i potrebama. Ako treba zapišite što želite postići.

Najbolja dijeta – ona koja odgovara vašim potrebama

Ne odgovara svaka dijeta svima. Kod odabira načina prehrane važno je da uzmete u obzir svoje potrebe i zdravstveno stanje. Prije početka režima mršavljenje dobro je posavjetovati se s liječnikom, a to je posebice nužno ako ste kronični bolesnik.

Idealna težina nije samo zadovoljni pogled u ogledalo i oduševljenje što stanete u haljinu koju ste kupili prije nekoliko godina. Povećana tjelesna težina jedan je od najvećih faktora u razvoju bolesti poput dijabetesa tipa 2 te oboljenja srca i krvožilnog sustava. Gubitkom suvišnih kilograma osjećat ćete se bolje, da, no što je važnije – bit ćete zdraviji. lijecnik.hr