Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

U zagrebačkom Muzeju Mimara Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka odlučilo je da će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture 2020. U uži su izbor ušla četiri hrvatska grada – Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka, da bi titulu na kraju ponijela Rijeka

Urazz

Svaki je grad za predstavljanje pred dvanaesteročlanim Povjerenstvom imao 45 minuta, a nakon toga članovi Povjerenstva postavljali su pitanja predstavnicima gradova. Jučer su se predstavili Dubrovnik i Osijek, a danas Pula i Rijeka.

U Povjerenstvu su bili stručnjaci iz četiri europske institucije te dva nacionalna stručnjaka. Predsjednik je bio Steve Green iz Europske komisije iz koje su još došli Jordi Pardo i Suzana Žilič Fišter. Iz Europskoga vijeća u povjerenstvu su bili Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga i Pauli Sivonen, a iz Europskoga parlamenta Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel. Odbor regija predstavljao je Alain Hutchinson, a Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš bili su nacionalni stručnjaci.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuo je u obraćanju Povjerenstvu da je ovaj trenutak važan za cijelu Hrvatsku jer bez obzira koji će grad ponijeti naslov hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, taj će grad predstavljati sve nas, cijelu Hrvatsku, objavilo je sinoć Ministarstvo kulture na svojim mrežnim stranicama.