Skip to content

Medicinska Marihuana od travnja u Hrvatskoj

Imunološki zavod pred dovršetkom je pregovora s kanadskim dobavljačem medicinskog kanabisa, a prve doze ovih pripravaka bit će dostupne u ljekarnama od slijedećeg mjeseca. Riječ je o želatinoznim kapsulama od ulja kanabisa, koje sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon

9804

Lijek će propisivati obiteljski doktori, pedijatri, ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prema preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije, te neuropedijatrije, i to samo na jednokratni recept.

Primat će ih onkološki bolesnici za ublažavanje mučnina pri kemoterapiji i radioterapiji, te za ublažavanje boli, oboljeli od multiple skleroze zbog spasticiteta, oboljeli od AIDS-a za olakšanje liječenja i povećanje apetita, te oboljeli od rijetke dječje bolesti Dravetov sindrom, kod kojih marihuana može smanjiti učestalost epileptičnih napada.

Po nalogu Ministarstva zdravlja, stručnjaci Povjerenstva za medicinski kanabis vijećaju o tome bi li među indikacije trebalo uvrstiti i poremećaj spavanja kod PTSP-a i kroničnu neuropatsku bol.

Pripravak će se izdavati u ljekarnama, uz liječnički recept, a procjenjuje se da će cijena mjesečne doze biti do 1.500 kuna, što je i trostruko manje od cijene pripravaka na inozemnom tržištu. izvor Novi List