Zdravko Milić: Angelusdrom

Lunadom II

U MMC POU-a „Ante Babić“ u Umagu otvara se u četvrtak, 24. ožujka 2016. u 19 sati izložba pod nazivom „Angelusdrom“ poznatog suvremenog umjetnika riječko-istarskog kruga ZDRAVKA MILIĆA

Lunadom II

Bit će izložene slike i crteži iz njegova najnovijeg ciklusa (2013. do danas), u kojem svojim znanim izričajem koji proizlazi iz fascinacije svijetom digitalnih tehnologija i novih medija nastavlja propitivati tematiku paralelnih svjetova nekih drugih, izvanzemaljskih postojanja.

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja će izložbu i otvoriti, a koja u tekstu predgovora kataloga o ovom Milićevom najnovijem ciklusu između ostaloga kaže:

„(…)sve u Milićevom umjetničkom konceptu ima svoju logiku i neki dublji smisao, a svaki motiv neko pridodano – simboličko, metaforičko ili alegorijsko značenje. Tako i anđeo. Njegova pojava u tom vizualnom sustavu poklapa se s trenutkom objave kozmičke tajne o postanku. S trenutkom kad nebeski glasonoše kazuju i prenose važnu kodiranu poruku (grč. angelos, lat. angelus – glasnik, vjesnik, poslanik), a pritom ih prate i štite „nebeske letjelice i nebeske podmornice…svjetleće mjesečeve kupole (…) i vrhovni putnik (što) sišao je s nebesa…“ (Milić, prema Sichinu). Autor je sve to prikazao u skladu s već utvrđenom vizualno-komunikacijskom paradigmom i definiranim idejno-filozofskim diskursom, kao i medijsko-tehnološkim strategijama iz prethodnih ciklusa. U svome stvaralaštvu (…)uvijek je zaokupljen nekim vidom ontološkog promišljanja stvarnosti, a ponajviše nastanka i postojanja svih bića i pojava, posebno čovjeka. Za razliku od ranijeg fokusiranja na eko-angažirano i na borbu za egzistencijalno održivo u okvirima lokalnoga, tematsku okosnicu sad čini otkrivanje tajne postanka života, čovjeka i cijeloga svemira, premjestivši sferu interesa u područje kozmičkoga – i uvjetno rečeno, božanskoga. Milić je tu najviše bio potaknut i inspiriran neobičnim, intrigantnim teorijama Davida Ickea i Zacharia Sitchina, u kojima se, suprotno darvinizmu, biblijskoj Genezi (ali i kreacionizmu), zagovara ekstraterestrijalni „inteligentni dizajn“ (Teorija o inteligentnom dizajnu govori kako je izvor inteligencije na Zemlji napredna vrsta izvanzemaljaca). Bez obzira na njihovu znanstvenu nepotvrđenost, za Milića su one neiscrpan izvor inpiracije i stalni aktivator mašte, otvarajući mu putove u paralelne svjetove i drukčije prostorno-vremenske dimenzije. U svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko; gdje se preklapaju daleke prošlosti i daleke budućnosti; gdje su vidljiva svjetlosna isijavanja i zgusnute energije; gdje se otkrivaju skrivene istine, tajne misije – i neka druga postojanja.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Izložba Zdravka Milića moći će se razgledati u MMC Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ u Umagu do 19. travnja 2016. Ulaz je slobodan.

Zdravko Milić rođen je 1953.god. u Labinu. Na Accademia di Belle Arti u Veneciji diplomirao je slikarstvo 1977. godine, u klasi prof. Carmela Zottija. Na École Nationale Supérieure des Beaux – Arts u Parizu studirao je 1988. godine mozaik. Danas predaje kao izvanredni profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Član je HDLU Rijeka, HDLU Zagreb i Le Venezie Treviso (Italija).
Izlaže od 1973. godine i do sada je realizirao više od sedamdeset samostalnih izložbi (Labin, Mestre, Pula, Treviso, Rovinj, Pazin, Rijeka, Šibenik, Venezia, Bassano del Grappa, Ljubljana, Poreč, Buzet, Opatija, Sombor, Koper, Ronjgi, Zagreb, Rab, Trieste, Vodnjan, Sarajevo, Novi Vinodolski, Kaštela, Brela, Malinska, Motovun, Brtonigla, Šmartno), te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Italija, Austrija, SAD, Njemačka, Portugal, Brazil, Slovenija, Australija, Nizozemska, Poljska, Mađarska…).
Isto tako, sudjelovao je i u radu mnogih likovnih kolonija i simpozija. Za svoj stvaralački rad 56 puta je nagrađivan, a neke od značajnijih nagrada su: I. nagrada za slikarstvo na Ars Histriae; Nagradna stipendija 61 na Mostra collettiva dell´opera Bevilacqua la Masa u Veneciji; otkupne nagrade na IX. biennalu mladih i na VII. međunarodnoj izložbi originalnog crteža u Rijeci, na XX. Annalu u Poreču i na II. internacionalnom biennalu portreta u Tuzli; I. nagrada na izložbi Umjetnost i more u Rijeci; II. nagrada na I. međunarodnom ex- tempore u Opatiji; II. nagrada na Grisiji 96. u Rovinju; I. nagrada na II. međunarodnom ex- tempore u Grožnjanu; Velika otkupna nagrada na međunarodnom ex- tempore u Piranu; I. nagrada na Pul Kaštela 98. u Rijeci; I. nagrada na XIV. međunarodnom slikarskom natječaju Mandrać u Voloskom; I. nagrada na I. međunarodnoj radionici Severia Art Meeting u Kopru; nagradu na 12. zagrebačkoj izložbi jugoslavenskog crteža; Godišnja nagrada HDLU Rijeka za 1999; I. nagrada Grada Labina na X. Labinskom uzletu likovnosti; otkupna nagrada na 4.hrvatskom triennalu crteža u Zagrebu; II. nagrada na Likovnoj koloniji 2008. u Rovinju; Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci – i mnoge druge.
Radovi mu se nalaze u značajnim javnim prostorima, u muzejskim i galerijskim kolekcijama, kao i u privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

MMC POU-a „Ante Babić“, Umag
24.3. – 19.4.2016.
otvorenje: četvrtak, 24. ožujka 2016. u 19 sati