Finska je objavila u srijedu da je s Rusijom potpisala sporazum kako bi migrantima zabranili prelazak njihove južne granice, pa im je sada zatvorena arktička ruta prema schengenskom prostoru

GettyImagesuuii

“Samo državljani Finske, Rusije i Bjelorusije moći će prijeći granicu na prijelazima Salla i Raja-Jooseppi na sjeveru Finske”, navodi vlada u priopćenju.

FINSKA VLADA “Svrha tih ograničenja je borba protiv organizirane ilegalne imigracije”

Taj sporazum najavljen dan nakon razgovora predsjednika Sauli Niinistoa i Vladimira Putina u Moskvi bit će valjan šest mjeseci i stupit će na snagu čim u dvije zemlje budu potvrđen.

Više od 1700 tražitelja azila, uglavnom afganistanski i sirijski, ušli su u schengenski prostor preko ta dva granična prijelaza tijekom posljednja 4 mjeseca.

Finska, zemlja s 5,4 milijuna stanovnika, primila je 2015. godine 32.000 tražitelja azila.

U finsku Laponiju su početkom godine ušli kandidati za azil kojima više nije bio dozvoljen prelazak granice između Norveške i Rusije, nešto sjevernije.

U 2015. godini oko 5550 osoba je krenulo teškim putem arktičke rute u smjeru Norveške.

Priljev migranata je presušio u prosincu nakon što je skandinavsko kraljevstvo zabranilo ulaske na svoj teritorij migrantima koji su legalno živjeli u Rusiji i koji su prešli preko te zemlje i počela ih je u tom slučaju vraćati.

Nakon kritika NGO i Visokog povjereništva za izbjeglice UN-a jer je na polarnim temperaturama prepuštala sudbini migrante, među kojima i legitimne tražitelje azila, Norveška je krajem siječnja prekinula ta izbacivanja. Hina