Ministar Panenić: Cijena plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi za kupce iz kategorije kućanstvo određuje se u iznosu od 0,1734 kuna/kWh za razdoblje od 1. travnja 2016.-31. ožujka 2017., čime se cijena plina smanjuje

Panenic

Na danas održanoj, 11. po redu sjednici Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Tihomir Orešković pozdravio je novog ministra branitelja Tomu Medveda i zaželio mu puno uspjeha u predstojećem radu. Također, premijer je kazao da je donošenjem proračuna odrađen veliki posao, ali dodao da je to tek početak te da slijede dodatne reforme. „Imamo odličan start“, istaknuo je.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić objasnio je da je Zakonom o tržištu plina propisano da Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva nadležnog za energetiku, može odlukom na određeno vremensko razdoblje, ne dulje od tri godine, odrediti cijenu plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, prirodni plin proizveden na području Republike Hrvatske, dužan prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu plina, ali isto tako i cijenu plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu dužan prodavati opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo.

Što se tiče cijene plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina dužan prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, cijena plina određuje se u iznosu od 0,1369 kuna/kWh za razdoblje od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2017. godine, a što predstavlja smanjenje od 20,1 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Cijena plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi za kupce iz kategorije kućanstvo određuje se u iznosu od 0,1734 kuna/kWh za razdoblje od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2017. godine. To je smanjenje od 24,2 posto, a „kućanstva mogu očekivati smanjenje za 18 posto, jer se moraju još uračunati i troškovi distributera“, kazao je ministar.

Na prijedlog ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića, Vlada je dala suglasnost Upravnom vijeću Javne ustanove “Park prirode Biokovo” za sklapanje pravnih poslova vezanih uz projekt “Rekonstrukcija, nadogradnja i opremanje dijela stare Upravne zgrade Gradskog sportskog centra u Gradu Makarska za potrebe Parka prirode Biokovo”. Pojasnio je da je riječ o iznosu od 6,6 milijuna kuna, od čega je više od polovice sredstava osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Također, Vlada je donijela odluku o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Križevačke eparhije. Ministar gospodarstva Panenić kazao je da će se, uvažavajući važnost rada udruga i velike poteškoće s prehranom najsiromašnijeg dijela stanovništva, dodijeliti jednokratna robna pomoć kroz isporuku ribljih i mesnih konzervi, džema, jaja u prahu, ulja, tjestenine, riže i brašna, a ukupna financijska protuvrijednost robne pomoći iznosila bi tri milijuna kuna.

O Prijedlogu zaključka u vezi s objavom Javnog poziva za prijavu kandidata za imenovanje pravobranitelja za osobe s invaliditetom govorio je zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, koji je objasnio da sadašnjoj pravobraniteljici za osobe s invaliditetom istječe mandat od osam godina na koji je imenovana te Ministarstvo socijalne politike i mladih predlaže Vladi Republike Hrvatske da pokrene postupak za imenovanje pravobranitelja za osobe s invaliditetom, sukladno članku 22. stavku 1. Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom.

Vlada je prihvatila pokroviteljstva nad Konferencijom o mikrokreditiranju uz potporu EU koja će se održati u Zagrebu, dana 29. travnja 2016. godine, a kojom se želi potaknuti diskusija na temu značaja i potencijala segmenta mikro poduzetnika koji čine 90% hrvatskog gospodarstva, njihovog potencijala za razvoj i rast, predstaviti programe i poticaje koji su im na raspolaganju, postojeće i nove načine financiranja.

I na kraju, Vlada Republike Hrvatske proglasila je četvrtak, 24. ožujka 2016. godine, Danom žalosti u Republici Hrvatskoj povodom žrtava terorističkih napada u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji. vlada.gov.hr