Poruka predsjednika Europske komisije nakon napada u Bruxellesu

European Commission 1

Predsjednik Juncker oznanio je izjavu koju je dao nakon jučerašnjih napada u Bruxellesu: „Želim izraziti svoju duboku sućut stanovnicima Bruxellesa, brojnim ranjenicima, obiteljima i prijateljima svih koje su pogodile jutrošnje okrutne eksplozije u zračnoj luci u Zaventemu i na postaji podzemne željeznice Maelbeek. Želim izraziti i svoju potpunu potporu i solidarnost belgijskim vlastima. Želim pohvaliti snage sigurnosti, hitne službe te sve one koji su pomagali i još uvijek pomažu žrtvama. Sve zaposlenike Europske komisije i europskih institucija uvjeravam da mi je njihova sigurnost i dalje prioritet te da ćemo u potpunoj suradnji s belgijskim vlastima poduzeti sve moguće mjere. Napadi su danas pogodili Bruxelles, jučer Pariz – no na njihovoj je meti Europa kao cjelina. Europska unija i njezine institucije ujedinjene su u otporu terorizmu. Napadi su utjecali na nas, ali nas nisu uplašili. Nastavit ćemo raditi na zajedničkom suočavanju s terorističkom prijetnjom i pronalaženju europskih rješenja za pitanja koja se tiču svih nas.“Jutros je Kolegij povjerenika održao svoj redoviti sastanak na kojem je raspravljao o sigurnosti. Potpredsjednica Georgieva i povjerenik Avramopoulos predstavili su zaključke sastanka uz prijenos putem servisa EbS

Danas 23. ožujka u podne zgradi Komisije Berlaymont održana je minuta šutnje u sjećanje na žrtve napada kojoj su nazočili belgijski kralj i kraljica, predsjednik Juncker, belgijski premijer Charles Michel, francuski premijer Manuel Valls, belgijski ministar vanjskih i europskih poslova Didier Reynders i belgijski ministar sigurnosti i unutarnjih poslova Jan Jambon. Nakon toga predsjednik Juncker, premijer Michel i premijer Valls uputili su se na postaju podzemne željeznice Maelbeek kako bi odali počast žrtvama jučerašnjeg napada.

Provedba europskog programa sigurnosti: pitanja i odgovori

Europska komisija donijela je 28. travnja 2015. Europski program sigurnosti u kojem je iznijela glavne smjernice djelovanja kojima namjerava zajamčiti djelotvoran odgovor EU-a na prijetnje sigurnosti u razdoblju od 2015. do 2020. pritom je od tad ostvaren znatan napredak u provedbi programa. Tijekom prve godine nakon donošenja programa dogodili su se i tragični teroristički napadi diljem svijeta, uključujući i one na europskom tlu – u studenom 2015. u Parizu i jučer u Bruxellesu. Stoga u tom kontekstu u memorandumu navode se naputci djelovanja koja valja žurno obaviti u svjetlu aktualnih izazova pritom sažeta su već obavljena djelovanja. Cjelovit memorandum dostupan je ovdje.