Skip to content

Obama se na Kubi zauzeo za političke slobode

Američki predsjednik Barack Obama zauzeo se u utorak u povijesnom govoru na Kubi za jačanje političkih sloboda, uključujući slobodu izražavanja i vjeroispovijesti, u toj zemlji, prenose agencije

1000fah

Kazao je da je u Havanu došao kako bi “pokopao posljednje ostatke Hladnog rata u Americi”. Zauzeo se također za gospodarske i političke reforme na Kubi

“Vjerujem u kubanski narod”, kazao je Obama prvo na španjolskom, a potom na engleskom, u govoru koji je izravno prenosila kubanska televizija.

“Povijest SAD-a i Kube obuhvaća revoluciju i sukob, borbu i žrtve, odmazdu i sada pomirbu”, kazao je. “Vrijeme je da ostavimo prošlost iza nas, vrijeme je da se zajedno okrenemo budućnosti.”

“Mislim da bi građani trebali biti slobodni izražavati svoja mišljenja bez straha, kritizirati svoju vladu i mirno prosvjedovati”, istaknuo je američki predsjednik pred gotovo 1300 uzvanika.

“Birači bi trebali moći birati svoje vlade na slobodnim i demokratskim izborima”, dodao je.

“Ne slažu se svi sa mnom u vezi toga, ne slažu se svi s američkim narodom u vezi toga, ali vjerujem da su ta ljudska prava univerzalna. Vjerujem da su to prava američkog naroda, kubanskog naroda i ljudi širom svijeta”, rekao je, kako prenosi Reuters.

Istaknuo je, međutim, kako ne namjerava nametati promjene Kubi.

“Jasno sam rekao da Sjednjene Države nemaju niti kapacitet niti namjeravaju nametati promjene Kubi”, kazao je. “Promjene koje će doći ovisit će o kubanskom narodu”, istaknuo je, kako prenosi France Presse.

Kubanski predsjednik Raul Castro, koji je veći dio govora pratio ne pokazujući nikakve emocije, pljeskom je pozdravio Obamin poziv američkom Kongresu da ukine embargo Kubi, uveden 1962., kao i spominjanje Nelsona Mandele.

Kongres, u kojem većinu imaju republikanci, ukidanju embarga se, međutim, protivi.

“To je zastarjeli teret za kubanski narod, to je teret za Amerikance koji žele ulagati ili poslovati ovdje na Kubi”, rekao je, prenosi dpa. “Vrijeme je da se embargo ukine.”

“Da, to je moguće”, zaključio je, u stilu svojeg poznatog slogana “Da, mi možemo!”.

Obamine riječi bile su namijenjene i velikoj kubanskoj zajednici u egzilu od gotovo dva milijuna ljudi, polovica kojih živi u Miamiju.

Obamin posjet Kubi prvi je posjet američkog predsjednika toj zemlji nakon punih 88 godina. Posjet je vrhunac obnove diplomatskih odnosa započete u prosincu 2014., kojom je okončana polustoljetna izolacija Kube.

Diplomatski odnosi obnovljeni su službeno u srpnju, a malo pomalo ukidaju se ostale prepreke suradnji. SAD je tako prošli tjedan ublažio restrikcije za putovanja na Kubu i bankovne usluge. Izravne poštanske usluge također su nedavno ponovno uvedene pa pisma i pakete više ne treba slati preko trećih zemalja.

Obama i njegovi savjetnici ističu da će budući ritam približavanja dviju zemalja ovisiti o tome hoće li kubanska vlada ublažiti svoju kontrolu nad gospodarstvom i društvom. Kubanska vlada poručuje pak da popuštanje u odnosima neće voditi prema političkim promjenama u zemlji.

Nakon govora u kazalištu, Obama se u američkom veleposlanstvu sastao s desetak kubanskih disidenata. Među njima je bila i Berta Soler, vođa prosvjedne skupine Žene u bijelom.

Prije nego odleti prema Argentini, Obama će nazočiti baseball utakmici kubanskog nacionalnog tima i američkog tima s Floride “Tampa Bay Rays”.

Nakon Obame, Kubance ovaj tjedan očekuje još jedan velik događaj – besplatan koncert Rolling Stonesa u petak. Hina