Umjetnici za Zakladu “Čujem, vjerujem, vidim”

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić s porukom “Otvorite se” umjesto uobičajno “Izložba je otvorena”

puls

U galeriji Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”, u četvrtak, 17. ožujka, u Medulićevoj 16, u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom Sakralne slike

Predstavili su se likovni stvaraoci popovačke udruge “Moslavački štrk”. Tematska izložba nastala je kao plod suradnje Zaklade i Udruge te predsjednice Marije Pukec Žigić

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić govoreći o najčešćoj motivaciji umjetnika u izražavanju sakralne tematike, unutrašnje motiviranoj, spojem emocionalnog i meditativnog, gdje “Slika prestaje biti samo sadržajnost, već ona postaje duhovnost, kao treptaj suptila i izlaženja izvan okvira slike, u izrazima od tradicionalnog do suvremenog”… Snažnom predblagdanskom porukom nastavio sa “Otvorite se”, umjesto “Izložba je otvorena”.

Umjetnici Udruge PULS Moslavački štrk koji su izložili svoja sakralna djela: Božidar Delač, Snježana Delač, Valerija Jelčić, Mira Marija Milošević, Desanka Minks, Senka Petek, Marija Pukec Žigić, Dubravka Pegan, Marijan Sekovanić, Ljiljana Smontara, Nevenka Vlašić

Popovačka udruga likovnih stvaraoca nastala je 2013. godine u želji za obogaćenjem kulturnog razvoja grada Popovače i usavršavanje likovnog stvalaštva, međutim njeno djelovanje ubrzo se proširilo izvan lokalnih granica pridruživanjemlikovnih umjetnika željnih stvaranja, međusobnog druženja i učenja i iz drugih gradova Hrvatske.

Udruga je vrlo aktivna u kulturnom životu Popovače, a također i šire, organiziranjem izložbi likovnih djela svojih članova u gradovima Popovači, Kutini, Delnicama, Sv. Martinu na Muri, Zagrebu, te održanim mnogobrojnim likovnim kolonijama diljem Hrvatske. Ponosna što je pokrenula projekt „Moslavačke minijature“, koja je prerasla u međunarodno sudjelovnje i održava se već dvije godine zaredom. Također su troje članova umjetnika: Marija Pukec Žigić, Marijana Marušić i Božidar Delač dobili posebno priznanje za sudjelovanje u međunarodnom projektu „Anđeli svijeta – Anđeli mira“.

Posjetitelje izložbe “Sakralne slike” prigodnim govorom pozdravila je gospođa Marija Mustač i u ime Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba zahvalila organizatorima i umjetnicima koji su u ovo predblagansko vrijeme utrke s vremenom našli vrijeme za bližnje i druge… Također je ukazala na važnost trenutka u donošenju strateškog dokumenta za osobe sa invaliditetom, a to je Zagrebačka stategija izjednačavanja mogućnosti za osobe sa invaliditetom u razdoblju od 2016. do 2020. godine.

Na kraju se obratio Marko Hrkač, upravitelj i osnivač Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” koja pomaže mladim osobama i studentima sa invaliditetom, te slijepim i osobama koje ne mogu čitati sami prilagođavajući literaturu snimanjem zvučnih zapisa i digitalizacijom tiskanih knjiga. Zaklada posjeduje Zvučnu knjižnicu i jedina je u Hrvatskoj koja se bavi tom djelatnošću.

Ostatak večeri proveden je u ugodnom druženju umjetnika i prisutnih.

Pozivaju se građani na razgledanje izloženih djela do 15. travnja 2016.