Proljetni salon – prva velika izložba HDLU Zagreb

Prvi proljetni salon Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, otvoren je u galeriji Sunce. Otvorenje su održali ravnatelj URIHO-a Josip Držaić i Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb

Prvi proljetni salon HDLU Zagreb foto Višnja Serdar 2016 14

Autor: Ivor Kruljac

Izložba od tridesetak umjetničkih djela, pretežito slika, ali također i fotografija, skulptura, čak i jedne pregače s ručno oslikanom Fridom Kahlo, privukla je pažnju brojnih posjetitelja koji su napunili galeriju

Prvi proljetni salon HDLU Zagreb foto Višnja Serdar 2016 29

Tehnikama akvarela, akrila, ulja na platnu ili njihovim kombinacijama, slikari poput Petra Vidaka sa „Predvečerje u velegradu“, Sonje Šimatić „Šljivama u vrećici“, Kristine Kinkele sa svojom „Apstrakcijom“, ali i mnogi drugi, pozivaju nas na putovanje u neko drugo mjesto ili maštovit san.

Kristina Kinkela Apstrakcija ulje i pijesak na platnu 100 x 120 cm

Isto kao i da neka već prehodana mjesta sagledamo iz novog kuta, kao što je to Stjepan Katić uradio svojom grafikom „Zagrebačka katedrala i Gornji grad“, ili razmislimo o nekim svakodnevnim pojavama, kao što to nastoji Vedran Ivanković sa „Odom kapitalizmu“.

Vedran Ivankovic Oda Kapitalizmu akril na platnu 70 x 100 cm

„Zanimljivo je kako ljudi danas pod pleterom podrazumijevaju onaj oblik koji se pojavljuje na policijskim odorama, nesvjesni da pleter postoji u puno više oblika“, komentirala je umjetnica Hrvojka Miočić svoje djelo kombinirane tehnike „Leptirica“.

Prvi proljetni salon HDLU Zagreb foto Višnja Serdar 2016 19

Miočić radi prizore iz hrvatske povijesti, a inspiraciju za spomenuto djelo je našla u arhivi Arheološkog muzeja u Zagrebu. „Primjetite ove ispupčane linije pletera po tijelu leptirice“, objasnila nam je pokazujući na platno svoje slike. „U kamenu koje je ako se dobro sjećam iz rimskog foruma, ove su linije udubljene“.

Jasminka Bukvic Selfie ulje na platnu 50 x 70 cm

Sliku psa u krupnom planu, naslovljenu kao „Selfie“, komentirala nam je njena autorica Jasminka Bukvić. „Danas svjedočimo novom obliku komunikacije u kojoj je vizualni izričaj izrazito važan. Njime prikazujemo svaki aspekt našega života: obitelj, prijatelje pa čak i kućne ljubimce“.

Carla Radnic Macak terakota 33 x 65 x 25 cm

Vrsne motoričke sposobnosti kipara kao što su Carla Radnić sa svojim „Mačkom“ u kubistički modeliranoj terakoti, Petar Hraunelli svojim kaktusom u obojanom boksitu ili Robert Štimec sa svojom Fibonacci lampom koja je savitljiva u svim smjerovima, omogućuju da umjetničke tvorevine sagledamo iz svih kutova, a ne samo iz klasičnog 2D smjera.

Robert Stimec Fibonacci lampa No 4 aluminij plastika i celicne kugle visina 232 cm

Fotografije su također bile fascinatne, a neke na način koji bi u prvu ruku svojim izgledom mogle posebno iznenaditi. To najbolje zna jedna od posjetiteljica, Anita Patehar koja je unatoč tome što joj se općenito sviđa cijela izložba, najviše ostala zadivljena fotografijom Sabine Blažić „Sloboda 1“:

Sabina Blazic Sloboda 1 fotografija 50 x 70 cm

„Najviše mi se sviđa ova fotografija, zato što toliko jako liči na sliku“, pojasnila nam je Blazić svoje doživljaje. Izložbu u galeriji Sunce, na aveniji Marina Držića 1, možete pogledati do 15.4. 2016.

Prvi proljetni salon HDLU Zagreb foto Višnja Serdar 2016 59

hdlu 6

hdlu 2