Predsjednik Republike Estonije u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

DSC 4579

Nakon tête-à-tête susreta predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Estonije Toomasa Hendrika Ilvesa te bilateralnih razgovora službenih izaslanstava, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako se razgovaralo o nizu pitanja od zajedničkog interesa, kako u okviru euroatlantskih integracija, tako i u okviru bilateralnih odnosa i regionalne suradnje na prostoru Srednje Europe

„Bilateralni odnosi između naših dviju država vrlo su dobri, prijateljski, nemamo otvorenih pitanja, međutim, držim da postoji ogroman prostor za širenje naše gospodarske suradnje u području izgradnje infrastrukture, povezivanja hrvatskih i estonskih luka, posebno Rijeke i Tallina te energetske suradnje i digitalizacije prostora Srednje Europe i Europske unije,“ kazala je hrvatska predsjednica. U tom smislu, Predsjednica je izrazila nadu kako će se današnjim susretom postaviti temelji za daljnju suradnju između hrvatskih i estonskih tvrtki s obzirom na ogroman napredak Estonije u području digitalizacije i ICT sektora. Kada je riječ o digitalizaciji društva i ICT sektoru, Hrvatskoj je neophodno estonsko iskustvo, kako za razvoj kompetitivnosti naše industrije, tako i za borbu protiv korupcije i povećanju učinkovitosti naše državne uprave i lokalne samouprave, dodala je Predsjednica.

„Posebno smo razmotrili i našu suradnju u okviru Inicijative Jadran-Baltik-Crno more“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Istaknula je kako je riječ isključivo o platformi za djelovanje koja će omogućiti povezivanje ljudi, poslovnog sektora, ali i državne uprave, političara i državnika u raspravi o pitanjima od zajedničkog interesa u okviru Europske unije i NATO-a. Posebno je naglasila povezivanje i suradnju gospodarstava sjevera i juga Srednje Europe kroz prometno povezivanje, izgradnjom željeznica i cestovnog prometa, jačanjem luka i njihovog povezivanja te energetsku suradnju koja će pridonijeti kompetitivnosti našeg gospodarstava, smanjenju cijena energenata, ali i energetskoj učinkovitosti i energetskoj neovisnosti neophodnoj za političku stabilnost.

„Vidim puno prostora za zajedničko djelovanje i za zajedničke interese kada je riječ o predstojećem samitu NATO-a u Varšavi na kojem ćemo nastaviti i dalje razmatrati sigurnosna pitanja“, kazala je Predsjednica. U tom smislu osvrnula se na daljnju suradnju i razgovor o zajedničkom rješavanju pitanja migracija i iznalaženja zajedničkog europskog rješenja u duhu solidarnosti i njegovanja europskih vrijednosti koje uključuju punu implementaciju šengenskog sustava i slobodu kretanja ljudi kao jedne od temeljnih sloboda Europske unije.

„Kad je riječ o šengenskom sustavu zahvalni smo Estoniji na pomoći i potpori u hrvatskom prilagođavanju i nadamo se da ćemo u daljnjoj suradnji uspjeti nadići i premostiti one elemente koje Hrvatska treba izgraditi“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te izrazila uvjerenje kako ih možemo ispuniti koristeći iskustva država koje su tu postigle zavidne standarde. predsjednica.hr