Vučić: Nisam uplašen upozorenjima Hrvatske

aleksandar vucic

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je povodom upozorenja iz Zagreba o mogućem blokiranju procesa eurointegracije Srbije, da Beograd nije zadivljen niti uplašen argumentacijom visokih hrvatskih dužnosnika te da neće dopustiti ponižavanje Srbije

ALEKSANDAR VUČIĆ Srbija veoma poštuje svoje susjede. Oni su moćni i snažni. Mi ćemo raditi svoj posao, ali ako misle da smo fascinirani njihovom argumentacijom ili mnogo uplašeni, grdno su se prevarili.
Ustvrdivši kako ne želi komentirati poruke hrvatskih dužnosnik da bi Zagreb mogao blokirati pregovore Srbije i usporiti je na putu eurointegracija, Vučić je rekao kako nastoji prešutiti provokacije.

Srbijanski je premijer rekao je i da EU ne reagira na neke stvari u Hrvatskoj ili Poljskoj, a da bi reagiranja bila drastična da se to isto dogodilo u Srbiji.

VUČIĆ Ali, za nas je to dobro, jer mi želimo biti bolji nego što smo danas, a ne da se mjerimo vrijednostima koje su davno prošle. Samo neka nas puste i neka nas ne diraju, a mi nećemo nikoga kritizirati i napadati. Šutio sam i kad su dopustili crnokošuljašima da se šetaju po centru Zagreba, jer sam htio dobre odnose sa susjedima.
Samo nas ostavite da živimo svoj život. Ništa vam ne činimo. Čak vam i ne pominjemo svaki dan 300 tisuča izbjeglih ljudi koje ste protjerali s njihovih ognjišta. Vi nama valjda tim povodom držite lekcije i predavanja svakog dana.

SLUČAJ ŠEŠEL Haški sud odlučio je ranije izreći Šešelju presudu u odsutnosti 31. ožujka te mu ponudilo mogućnost da izricanje prati posredstvom video-linka iz Beograda, o čemu bi trebao izvijestiti Den Haag do 22. ožujka.

Hrvatski dužnosnici upozorili su da bi Srbija u slučaju Šešelj trebala surađivati s haškim tribunalom, a ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske priopćilo je da Srbija za otvaranje poglavlja 23 mora poštovati manjinska prava, surađivati s Haškim sudom i reformirati pravosuđe, što uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije. Hina