Skip to content

Obamin posjet tema je razgovora u svakom kutku Havane

GettyImages 5164

Posjet Baracka Obame bit će ovih dana tema razgovora u svakom kutku Havane, osim u “kutku idiota”, dijelu Muzeja revolucije u kojemu se izruguju američki predsjednici puno nepopularniji od njega

Jedan od zidova Muzeja revolucije u Havani, nezaobilaznog turističkog odredišta smještenog u bivšoj predsjedničkoj palači Fulgencia Batiste, kojeg su Castrovi pristaše svrgnuli 1959., namijenjen je karikaturama najvećih neprijatelja kubanskog komunističkog režima.

Tu su, uz bivšeg kubanskog dikatora, Ronald Reagan, prikazan kao naoružani kauboj, George Bush kao rimski car, a njegov sin George W. Bush nosi kacigu s nacističkom svastikom i čita knjigu okrenutu naopako.

Ta četvorica neprijatelja Castrova režima su prikazani kao “idioti” koji su pridonijeli “jačanju” revolucije, piše na pločicama s natpisom na engleskom, španjolskom i francuskom.

Barack Obama nije među njima. Aktualni američki predsjednik, koji je potaknuo približavanje Sjedinjenih Država i Kube nakon više od pola stoljeća sukoba, uživa na otoku kapital simpatija koji nije zanemariv.

– Svi mi govore o Obami- komentira vodič u muzeju Christopher, “on je zaslužan za poboljšanje naših odnosa, za nas Obama nije idiot”.

Premda je teško utvrditi popularnost Baracka Obame na Kubi, gdje nema ispitivanja javnog mišljenja, rijetki su Kubanci koji loše govore o njemu, osobito među crnačkom populacijom.

Njegov trodnevni posjet Kubi koji počinje u nedjelju bit će prigoda za ispitivanje njegove popularnosti i sposobnosti da utječe na promjenu mišljenja o američkim predsjednicima na Kubi, prema je velik broj Kubanaca ogorčen na Washington zbog gospodarskog embarga uvedenog 1962. Hina

See also  Težak oporavak od uragana Sandy: Stotine tisuća bez struje, vode i grijanja