lavanda

Naše najpoznatije mediteransko bilje opojnog mirisa i arome sprema se na put. Tko može odoljeti mirisu lavande, ružmarina i smilja? Upravo zato će Hrvatska pošta prvi dan proljeća obilježiti puštanjem u opticaj poštanskih maraka Hrvatska flora, dizajnerice Klare Mikulić. Posebitost ovih marki je što one čak i mirišu!

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) – grmolika biljka visine do 1,5 ili 2 metra. Cvate od ožujka do svibnja, a često ponovno i u jesen. Pretpostavlja se da mu je pradomovina Španjolska, ali ga ima i u čitavom Sredozemlju. Uglavnom raste na suhim obroncima u blizini mora, jer je tako izložen vlažnim, južnim vjetrovima. Iz listova se destilacijom dobiva eterično ulje koje se koristi u ljekovite svrhe, a kapljice ulja ružmarina već se stoljećima dodaju kupeljima. Naročito je popularan kao začinska biljka, a u našim krajevima često je bio dio ukrasa na odijelima i haljinama svadbenih uzvanika.

ruzmarin

Lavanda (Lavandula angustifolia) – aromatičan i razgranjen grm visine do 1,5 metar. Obično cvate od lipnja do kolovoza na osunčanim staništima čitavog Sredozemlja. Može se naći i samonikla na kamenjarskim pašnjacima, a kako uspješno preživljava niske temperature često se uzgaja i u kontinentalnim predjelima. Nadaleko je popularno lavandino ulje koje ima široku primjenu u farmaceutskoj, kozmetičkoj industriji i aromaterapiji. Rijetko se koristi u kulinarstvu, tek zadnjih godina kao dio „modernih“ slastica.

lavanda cla

Smilje (Helichrysum italicum) – je pri bazi drvenast polugrm visine oko pola metra. Cvate od travnja do srpnja na osunčanim površinama južne Europe, sjeverozapadne Afrike i Male Azije. Posljednjih godina je iznimno popularno zbog primjene u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Puno se upotrebljava u aromaterapiji i homeopatiji, a u parfemskoj industriji se koristi kao temeljna otopina kojoj se dodaju različiti drugi mirisi. U malim količinama se koristi i u kulinarstvu, a najčešće kao ukras sušenih cvjetnih aranžmana. penzic

smilje