Izložba “S Križem” uz izradu uskrsnih golubica i barabana

uskrsni kutak2

U povodu najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, u petak, 18. ožujka s početkom u 19.00 sati u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu održano je predstavljanje Uskrsnog kutka Gradske knjižnice Kaštela, kojega je osmislila stalna suradnica GKK gđa. Anamarija Kelava, uz pokroviteljstvo tvrtke NIRD d.o.o. Istom prilikom otvorena je i izložba autorice Zdenke Klarić Franičević pod naslovom “S Križem”, nakon čega je gosp. Mario Matijević za brojnu zainteresiranu djecu i odrasle održao edukativnu uskrsnu radionicu izrade golubica od srčike divlje smokve i radionicu izrade barabana.

Uskrsni kutak GKK

Nakon pozdravne riječi ravnateljice GKK Renate Dobrić, koja je ovom prilikom uputila veliku zahvalu tvrtki NIRD i vanjskoj suradnici i velikoj prijateljici kaštelanske knjižnice, gđi Anamariji Kelava, koja je svojim nadahnutim i nesebičnim volonterskim radom uredila interijer sućuračkog odjela GKK u uskrsnom duhu, Uskrsni kutak je i službeno otvoren.

Začuđene, radosne i širom otvorene dječje oči, nasmijana lica i živahne ručice, koje su morale i osobno dotaknuti svakoga pilića, koku, leptirića, šareno jaje, gnijezdo, travicu, ogradu, grančicu i sve ostalo uz pomoć čega je dočarana radost Uskrsa, najbolje je svjedočilo o tome kako je gđa. Anamarija Kelava ponovno uspjela očarati sve koji su nazočili večerašnjem događanju, baš kao što će svojim kreativnim radom u povodu Uskrsa zadiviti i sve ostale ljubitelje knjige koji svakodnevno dolaze u Knjižnicu.

Inače, gđa. Anamarija Kelava je sućurački knjižnični odjel u božićnom duhu uredila u povodu održavanja “Adventske i božićne priče u GKK”, tijekom koje su brojna djeca svakog dana u Knjižnicu dolazila kako bi sjedila u božićnom naslonjaču ispred kamina ukrašenog božićnim ukrasima te kako bi slušala božićne priče.

Uskrsni kutak GKK osmišljen je s istim ciljem, te će djeca i ovom prilikom tijekom ožujka i travnja moći u prostoru uređenom u duhu Uskrsa uživati u uskrsnim pričama i stihovima.

Izložba “S Križem”

Prostor sućuračke knjižnice će tijekom uskrsnog vremena ukrašavati i slike kršćanske tematike autorice Zdenke Klarić Franičević, čija je izložba također otvorena istom prilikom i istim povodom. Zdenka Klarić Franičević se amaterskim slikanjem bavi od 1999. godine, a do sada je svoje slike samostalno ili na zajedničkim izložbama izložila sedamnaest puta. Izloženi crteži su crtani tehnikama: ulje na platnu i crteži u olovci i akrilu.

– Velika mi je čast što je moja samostalna izložba pod naslovom “S Križem” u Kaštelima otvorena upravo u povodu najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. Sviđa mi se i kako je izložba postavljena i kako se divno uklopila s Uskrsnim kutkom, jer te dvije priče, ovako sljubljene, predstavljaju naš hod kroz Korizmu prema Uskrsu. – istaknula je gđa. Zdenka Klarić Franičević, upoznavši sve nazočne ukratko sa svojim slikarskim radom, dodavši kako se slikanjem kršćanskih motiva počela baviti upravo iz razloga kako bi iskazala svoju ljubav prema Bogu, koji nas nikada ne ostavlja same i koji nam svima uvijek daje neizmjernu snagu i koji je njoj bio glavni oslonac na svim životnim putevima.

Radionica izrade uskrsnih golubica i barabana

Edukativnu uskrsnu radionicu izrade golubica od srčike divlje smokve, koja je i ove godine privukla veliki broj zainteresiranih posjetitelja svih dobi, i ove je godine vodio gosp.

Mario Matijević, uz pomoć supruge Petre i dvojice sinova. On je sve nazočne upoznao s izradom golubice, ukrasom koji se izrađuje od srži mladice smokve i kojim se ukrašavaju maslinove grančice, koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu, simbolizirajući mir, nadu i slobodu.

Upravo u proljeće, odnosno pred Uskrs, mladice smokve se pune sokovima, koje je potrebno uz pomoć tankog štapića izvući iz prerezanih grana. Za izradu jedne golubice, potrebno je iz srži mladice smokve, koja je mliječno-bijele boje, izvući tri srži duljine 4 do 8 cm, te ih potom posebnom tehnikom, uz pomoć tanke žice, saviti u oblik golubice. Ako srži dugo stoje na zraku, postaju lomljive i nepogodne za izradu golubica, pa ih je preporučljivo držati u vodi do izrade.

Iako je za izradu samo jedne golubice potrebno mnogo strpljivosti i kreativnosti, svi nazočni su uz pomoć Marija Matijevića uspjeli izraditi barem po jedan ukras kojim će okititi maslinovu grančicu, koju će odnijeti blagosloviti na blagdan Cvjetnice.

Osim s izradom golubica, Mario Matijević je nazočne upoznao i sa simbolikom bijele golubice u kršćanstvu. Naime, u Starom Zavjetu Noa je nakon potopa iz korablje poslao golubicu vidjeti je li se voda povukla. Vrativši se Noi, golubica je u kljunu donijela maslinovu grančicu, što je bio znak kako se Bog pomirio s ljudima. Ova simbolika je poslije prihvaćena u cijelome svijetu kao simbol mira.

-U kršćanstvu je bijela golubica čest znak Duha Svetoga, jer se bijela golubica, prema Ivanovu Evanđelju, pojavila prilikom Isusovog krštenja u rijeci Jordan. – ispričao je Mario Matijević, koji je rekao kako se u njegovoj obitelji izrada golubica prenosi s “koljena na koljeno”, pa tako golubice već naveliko izrađuju i njegovi sinovi i supruga, pri čemu svi zajedno uživaju u njegovanju ove uskrsne tradicije.

Mario Matijević je sve posjetitelje radionice upoznao s obredom Barabana i s izradom barabana – šibe koja se u Velikome tjednu koristi u istoimenome “obredu Barabana”.

Dvosatno kulturno-kreativno druženje završeno je zahvalom ravnateljice svima koji su sudjelovali u ovogodišnjim uskrsnim aktivnostima GKK (koje su organizirane u svih šest odjela Knjižnice) te pohvalama sudionika radionice Gradskoj knjižnici Kaštela, jer će svi oni, kako su istaknuli, “ove godine na blagoslov na Cvjetnicu moći s radošću odnijeti unikatne upletene palmine grane i maslinove grančice ukrašene golubicama, koje će nakon toga, onako blagoslovljene, dugo čuvati njihove domove”.