Danas je prvi dan proljeća u posljednjih 120 godina

1930421

Iako smo navikli da se prvi dan proljeća obilježava 21. ožujka, ove godine došlo je do razlika u pravom i kalendarskom datumu dolaska ovog godišnjeg doba, pa tako će na sjevernoj polutki ono doći u nedjelju 20. ožujka, točno u 5 sati i 31 minutu

Postoje tri razdoblja kroz proljeće: pretproljeće počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnice, često zvanih ”vijesnici proljeća”, rano proljeće je razdoblje kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, a pravo proljeće razdoblje u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća.

Zanimljivo je da će ove godine proljeće početi najranije još od 1896. godine, zato što se tropska i kalendarska godina razlikuju, a ako poživimo i preživimo do 2096. godine, možemo ga očekivati 19. ožujka u 15.03 sati.

Tropska godina traje 365 dana i šest sati, dok kalendarska traje 365 dana, a prestupna 366 dana, te će svake naredne prestupne godine proljeće dolaziti ranije.

Ove godine proljeće će trajati do 21. lipnja, kada 34 minuta nakon ponoći, prema ljetnjem računanju vremena, počinje ljeto.

Prvog dana proljeća od javnih osoba prvi se sjetio predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner koji je zanimljivim postom čestitao i Cvjetnicu – POGLEDAJ OVDJE! SirokiBrijeg.info

94384